English
Meny

Rektorsbloggen

Sida 2

Vår akademiska frihet hotas

Anfallskriget i Ukraina och övergreppen i Iran påminner oss dagligen om antidemokratiska krafter. Förödelsen efter jordbävningen i Turkiet och Syrien leder till stort humanitärt lidande. Världshändelser som tycks långt borta, men som angår oss alla i en tid där demokrati, yttrandefrihet och även den akademiska friheten hotas.

Samhällsinsats för ukrainska kollegor på flykt

Nästan ett år efter den ryska invasionen av Ukraina fortsätter Sophiahemmet Högskola att stötta ukrainska kollegor med hjälp av utbildning, praktik och jobb. Under våren introducerar vi ytterligare 100 personer till svensk hälso- och sjukvård.

Akademiska framgångar

Nu har vi uppmärksammat högskolans akademiska framgångar genom att hylla docenter och installera professorer i samband med vår traditionsenliga examenshögtid i Blå hallen.

Vaccinering fortsatt väg framåt

Nu har 1300 studenter startat en ny termin på Sophiahemmet Högskola. För första gången sedan covid-19-pandemin drabbade världen kunde vi äntligen samlas i full skala på campus.

Johanna Adami

Johanna Adami är sedan 2016 rektor för Sophiahemmet Högskola och har en bakgrund som läkare och professor i epidemiologi på Karolinska Institutet. Johanna har en masterexamen i folkhälsa från Harvard University och har haft chefspositioner inom näringslivet och innovationsmyndigheten VINNOVA. Hon är styrelseordförande för S:t Eriks Ögonsjukhus och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och har även ansvarat för olika regeringsuppdrag och internationella uppdrag inom WHO, OECD och EU.