English
Meny

Vårdförbundspris till Sara Haile

Doktorand Sara Haile blev en av pristagarna då Vårdförbundspriset tillkännagavs vid årets Vårdgala. Sara får 75 000 kronor för sitt arbete med att starta en sjuksköterskeledd mottagning för patienter med ”fönstertittarsjuka” eller Claudicatio Intermittens.

Sara nominerad till stort svenskt vårdpris

Doktorand Sara Haile nomineras till det årliga Vårdförbundspriset som delas ut till förbättringsinitiativ inom den svenska sjukvården. Hon är utvald för sitt arbete med att starta en sjuksköterskeledd mottagning för patienter med ”fönstertittarsjuka” eller Claudicatio Intermittens.

Utredningen av specialistsjuksköterskeprogrammet – inriktning ambulanssjukvård vid Sophiahemmet Högskola klar och avrapporterad

I maj 2017 initierade rektor vid Sophiahemmet Högskola en extern oberoende utredning i syfte att genomlysa hur utbildningen vid specialistsjuksköterskeprogrammet - inriktning ambulanssjukvård planerats, genomförts och administrerats under senare år samt om tidigare påtalade brister från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) blivit åtgärdade. Nu är utredningen klar och avrapporterad. Den externa utredaren Bengt Norrving konstaterar att den omorganisation som startade i början av året var högst nödvändig för att fortsätta bedriva en akademisk högkvalitativ utbildning. Däremot konstateras att högskolans riskanalys av konsekvenserna för studenterna inom programmet inte varit tillräcklig. Som följd av anmälan till UKÄ har högskolans ledning tagit fram en åtgärdsplan och den innehåller bland annat ett arbete med att utveckla högskolans kommunikation med sina studenter, framför allt med dem som studerar på distans.

Kursstart för nyanlända läkare

Nu startar Sophiahemmet Högskola årets skräddarsydda intensivutbildning för nyanlända läkare. För andra året i rad ges kursen med målet att underlätta för studenterna att klara läkarprovet.

”Fråga döende patienter hur de vill ha det”

Många sjuksköterskestudenter känner oro när de ska möta patienter som är döende. Carina Lundh Hagelin på Sophiahemmet Högskola vill därför ge dem bättre verktyg. Ett kan vara att våga göra ingenting.