English
Meny

Sophiahemmets roll i det globala hälsoarbetet

Den globala hälsoutvecklingen har lett till att människor lever längre men inte alltid att vi håller oss mer friska. I juni antog regeringen en handlingsplan för hur Sverige ska genomföra Agenda 2030, det vill säga FN:s 17 mål för en hållbar utveckling.

Mål 3 handlar om att säkerställa att alla kan leva ett hälsosamt liv och verkar för människors välbefinnande i alla åldrar. Nyligen fick jag förmånen att hålla ett seminarium för våra sjuksköterskestudenter i global hälsa och om den enormt viktiga roll de har inom området hälsopromotion. För att våra studenter ska kunna ta ytterligare kunskapssteg så har Sophiahemmet Högskola ansökt om att starta världens första magisterexamen inom klinisk hälsopromotion. Vi hoppas på besked om detta inom en snar framtid.

Kopplat till Sveriges bidrag till Agenda 2030 så presenterades nyligen slutbetänkandet från internationaliseringsutredningen. Ett antal förslag lades fram med syfte att öka attraktionskraften för Sverige som kunskapsnation. För att förslagen till lärosätena ska kunna bli verklighet så är det av största vikt att regeringen skjuter till finansiella medel till alla – det vill säga också till lärosäten som Sophiahemmet Högskola som inte har en statlig huvudman.

Andra viktiga aspekter av vårt globala ansvar är integration där vi på Sophiahemmet snart utbildat ett 90-tal läkare och sjuksköterskor med legitimation från länder utanför EU/EES. Länsstyrelsen arrangerade i veckan konferensen ”Vägen till arbete och legitimation för hälso-sjukvårdspersonal utbildad utanför EU/EES” där jag och några av våra studenter fick möjlighet att diskutera dessa viktiga frågor tillsammans med socialminister Annika Strandhäll och många andra.

Den globala hälsan omfattar oss alla och vi på Sophiahemmet Högskola gör vårt allra yttersta för att bidra och vara en del i detta arbete!

Johanna Adami

Johanna Adami är sedan 2016 rektor för Sophiahemmet Högskola och har en bakgrund som läkare och professor i epidemiologi på Karolinska Institutet. Johanna har en masterexamen i folkhälsa från Harvard University och har haft chefspositioner inom näringslivet och innovationsmyndigheten VINNOVA. Hon är styrelseordförande för S:t Eriks Ögonsjukhus och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och har även ansvarat för olika regeringsuppdrag och internationella uppdrag inom WHO, OECD och EU.