English
Meny

Samarbete för framtidens vårdkompetens

Det internationella intresset för våra utbildningar är väldigt stort och i veckan fick vi möjlighet att visa upp vår verksamhet för en delegation från Sydkorea. Det är alltid inspirerande och utvecklande att träffa människor från andra länder och kulturer.

På hemmaplan diskuteras nu flitigt hur framtidens högskoleutbildningar ska dimensioneras och svara mot arbetsmarknadens behov. Ett oroväckande faktum är att många högskoleplatser för specialistsjuksköterskor i landet inte var fyllda vid höstterminens start. På Sophiahemmet Högskola hade samtliga utbildningar ett högt söktryck och förhållandevis få (nio stycken) som valde att inte påbörja sin utbildning.

”Dimensionering i samverkan” var temat för en konferens som Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och Sveriges Universitet och Högskoleförbund (SUHF) arrangerade. I paneldiskussionerna framförde jag att samverkan mellan olika aktörer är ett måste. Arbetsgivare, högskolor, professionsföreningar, fackförbund och beslutsfattare måste enas om faktaunderlagen och de framtida behoven, vilket inte är fallet idag.

Kompetensförsörjningsfrågorna behöver sättas i relation till vilken typ av kompetens som framtidens vårdprofessioner behöver. Detta fick jag möjlighet att diskutera vid konferensen ”Den digitala vården” som arrangerades av Dagens medicin.

På Sophiahemmet Högskola har vi kommit lång med digitalisering i utbildningarna. För att detta ska få hävstång i praktiken måste arbetsgivarna utbilda och kompetensutveckla den befintliga personalen så att implementeringen blir ändamålsenlig och effektiv. Framtidens vårdkompetens måste också fokusera på hälsopromotion. Detta är ett av högskolans profilområden och i veckan så var vi på UKÄ och blev intervjuade med anledning av att vi ansökt om att få examensrätt för att starta världens första masterutbildning i klinisk hälsopromotion.

Johanna Adami

Johanna Adami är sedan 2016 rektor för Sophiahemmet Högskola och har en bakgrund som läkare och professor i epidemiologi på Karolinska Institutet. Johanna har en masterexamen i folkhälsa från Harvard University och har haft chefspositioner inom näringslivet och innovationsmyndigheten VINNOVA. Hon är styrelseordförande för S:t Eriks Ögonsjukhus och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och har även ansvarat för olika regeringsuppdrag och internationella uppdrag inom WHO, OECD och EU.