Regeringens vision för digitalisering är att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd, samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.
Nätverken för mobilt bredband når i dag ut till 84 procent av människorna i världen och hälften av världens befolkning har tillgång till internet. I Sverige har så gott som alla (98%) tillgång till internt och 9 av 10 har en smartmobil.
Det är inte frågan OM vi ska utveckla den digitala vården utan HUR och för vilka.
Digitaliseringen av vården innebär nya arbetssätt och förväntningar för vårdpersonalen. I Region Stockholm har man satsat på E-hälsalyftet som redan utbildat över 15 000 av vårdens medarbetare. I regionens kommande budget för 2019 avsätts 7 miljoner kronor för ett digitalt kompetenslyft för vårdpersonalen, med särskilt fokus på chefer och ledare i vården.
Nu är det dags för oss som ansvarar för högre utbildning att integrera detta i våra utbildningar på alla nivåer. På Sophiahemmet Högskola har vi initierat ett reformarbete av våra utbildningar för att integrera digital vårdkompetens i utbildningsplanerna. Likaså kommer vi kunna erbjuda högskolekurser på distans för dem som redan arbetar i vården och som är i behov av kompetensutveckling. Detta gör vi tillsammans med alla lärare, studenter, patienter, forskare, IKT-pedagog med flera. Vi verkar helt i linje med regeringens mål för digitalisering och att högskolor ska erbjuda fler möjligheter till kompetensutveckling.
Utgångspunkten för digitaliseringen i vårdutbildningarna måste vara dem vi är till för – studenter och patienter. En föregångare och förebild är forskaren och spetspatienten Sara Riggare som medverkat vid Sophiahemmets medarbetardag och som nyligen blev utnämnd till Årets medicinsvensk av nyhetsmagasinet Fokus.
