Meny

Fem snabba med Johanna Adami, ny rektor på Sophiahemmet Högskola sedan 1 januari

Berätta lite om din bakgrund?
– Jag är läkare och professor och har arbetat med hälsofrågor på olika sätt i 25 år. Jag har jobbat inom sjukvården, med forskning och inom näringslivet. Nu senast ansvarade jag för innovationer på en statlig myndighet under Näringsdepartementet. Jag har också studerat och jobbat utomlands under olika perioder.

Varför tog du jobbet som rektor på Sophiahemmet Högskola?
– Hälso- och sjukvården och omsorgen står inför en del utmaningar men också många möjligheter. Sophiahemmet Högskola har ett mycket viktigt uppdrag genom att ge högkvalitativ och kvalificerad utbildning till flera viktiga yrkesgrupper, liksom att ha en stark vetenskaplig förankring i sina utbildningar. Det är mycket hedrande att få möjlighet att leda och utveckla detta uppdrag, och jag ser det som väldigt stimulerande att vara nära studenter som står i början av sin karriär. Jag ser stora möjligheter att vi på högskolan tillsammans kan påverka vad de tar med sig ut i yrkeslivet. Likaså ser jag många goda förutsättningar för Sophiahemmet Högskola att samverka med andra viktiga aktörer i systemet, såsom andra universitet och högskolor, myndigheter, politiken, olika professioner med mera.

Vad visste du om högskolan innan du började?
– Sophiahemmet Högskola har ju ett väldigt gott rykte som bland annat baseras på att de som fått sin utbildning här är kvalificerade när de kommer ut i yrkeslivet. Jag har samarbetat med högskolan tidigare, bland annat när jag handlett studenter som skrivit sina uppsatser för kandidat- och magisterexamen.

Hur ser du på framtiden för högskolan och för sjuksköterskeyrket?
– Framtiden för högskolan ser jag som mycket ljus. Den har expanderat påtagligt på relativt kort tid, och det innebär att vi har en fantastik medarbetargrupp med imponerande och breda kompetenser. Vi har också etablerat viktiga samarbeten nationellt och internationellt, som vi ska utveckla vidare för att möta framtidens behov. Sjuksköterskeyrket ser jag som ett framtidsyrke och en utbildning som ger väldigt många möjligheter. Även om det i dag rapporteras om hur tufft det är att jobba inom vården så är det å andra sidan ett yrke där vi inte har problem med arbetslöshet, till skillnad mot många andra sektorer. Det gäller att vara ödmjuk inför det.

Hur har första veckorna på nya jobbet sett ut?
– Det har varit enormt stimulerande. Jag har snart haft personliga avstämningar med alla mina 100 medarbetare. Dessutom fick jag vara med om min första examensceremoni i Blå Hallen där 80 sjuksköterskor och barnmorskor fick sina sjuksköterskebroscher ur Prinsessan Sofias hand. Jag har haft högtidsföreläsning och varit med på stipendieutdelning och även hunnit träffa tre ministrar; Helene Hellmark Knutsson, Gabriel Wikström och Margot Wallström, för att berätta om vår verksamhet. Jag känner mig väldigt välkomnad och är entusiastisk för alla möjligheter som jag ser.

Fakta
Namn: Johanna Adami
Ålder: 46 år