English
Meny

Examenshögtiden

Sophiahemmet Högskola anordnar examenshögtid årligen. Här hittar du information om högtiden

Sophiahemmet Högskola sätter ett stort värde på att få hylla alla Sophiasystrar, barnmorskor och specialistsjuksköterskor som tar examen och arrangerar årligen en examenshögtid i Blå hallen, Stockholms stadshus.

Våren 2022 hade högskolan en uppsamlingshögtid fredagen den 25 mars i Blå hallen, Stockholms stadshus. Examinander januari 2022 samt de studenter som under pandemin fick delta i digitala examensceremonier bjöds in till en stämningsfull högtid.

Nästa examenshögtid i Blå hallen blir torsdagen den 20 oktober 2022. Då hyllar vi alla som tar examen i juni 2022 samt de anställda på högskolan som erhållit docentur eller professur 2019-2022. Kommande examenshögtider kommer enligt tidigare rektorsbeslut ske en gång per år och gå av stapeln på hösten.

Information om högtiden kommer att publiceras på denna sida, som uppdateras löpande. Mer generell information om formerna för firandet finns också under Frågor och svar.

Examenshögtid HT2022

Datum
20 oktober 2022

Plats
Blå hallen, Stockholms stadshus

Inbjudna examinander
Juni 2022

Save the date
Skickad via e-post 7 juni

Inbjudan
Skickas i september

Broscher

Alla sjuksköterskor har sin speciella brosch som visar var utbildningen är genomförd. Den bärs sedan oavsett vilket sjukhus man arbetar på. Alla studenter som är godkända och klara för examen får sin brosch  per post i samband med att de ansöker om sin examen. Notera att när du tar examen får du broschen utan kostnad.

Skulle du tappa bort din brosch finns möjlighet att köpa en ny. Du hittar mer information om hur du går tillväga på vår alumnsida.

Sophiahemmets högtidsdräkt, mössa och klädkod

Examinander på sjuksköterskeprogrammet kan hyra Sophiasystrarnas högtidsdräkt eller låna mönster för att sy upp egen dräkt. Det går även att köpa den vita mössan med svart band som symboliserar systrarnas gemenskap och påminner om Drottning Sophias värderingar och arbete. Vi erbjuder även andra alternativ såsom Sophiaslipsen med slipsnål, minimössa att bära på kavajslaget med mera. Här kan du läsa om de olika alternativen, som finns till salu i studentexpeditionen.

Högtidsdräkt och mössa är inget krav, klädkod för examenshögtiden är kavaj. Det innebär kostym, kjol, klänning eller byxa och topp.

Processionsordning och schema

I Blå Hallen samlas studenterna för uppställning enligt processionsordning, med hjälp av de programansvariga lärarna och programadministratörerna. Detaljer om och tidsramar för högtiden kommuniceras löpande med examinander. Från och med 2022 sker ingen broschutdelning under högtiden, eftersom alla studenter som har en godkänd examen får sin brosch per post i samband med examensansökan.

Externa gäster

Möjlighet för externa gäster att delta vid examenshögtiden beslutas när antal deltagande examinander är bekräftat då antalet platser i Blå Hallen är begränsat. Om restplatser finns kan reservlista komma att tillämpas. Gäster anmäls via samma inbjudan, och gästbiljetter skickas per e-post till examinanden.

Silviautbildningarna

Utbildningarna som Sophiahemmet Högskola har gemensamt med Silviahemmet har en egen mycket omtyckt och stämningsfull högtid vid Silviahemmet på Ekerö, men många Silviasjuksköterskor och Silviasystrar deltar också i examenshögtiden i Blå hallen, Stockholms stadshus. År 2021 hölls diplomeringen i september.