Meny

Examenshögtiden

Sophiahemmet Högskola anordnar examenshögtid två gånger per år, i januari och juni. Här hittar du information om högtiden, t.ex. om anmälan, klädkod, gäster, schema och kontaktpersoner.

I linje med rekommendationer och riktlinjer från våra myndigheter har Sophiahemmet Högskola beslutat att ställa in båda examenshögtiderna i Stockholms stadshus år 2021. De ersätts av digitala avslutningsceremonier.

Den 11 juni 2021 samlas vi för att fira digital examensceremoni för våra avgångsstudenter vid Sophiahemmet Högskola. Högtidstillfället inleds av studierektor och de programansvariga lärarna kl. 14 och själva ceremonin startar kl. 14.30. Inbjudan sänds ut till berörda studenter i maj månad.

Har du generella frågor om högtiden hittar du här mer information här: Frågor och svar till studenter om examenshögtiden.

Broscher

Vårt normala förfarande är att alla studenter som är godkända och klara för examen tilldelas sin brosch vid examenshögtiden i Blå Hallen. De studenter som har en digital avslutningsceremoni ska i samband med att de ansöker om examensbevis i tjänsten Kontakta studieadministrationen vid SHH välja kategorin ”Ansöka om examens- och utbildningsbevis”. Där fyller man i sina adressuppgifter och får då broschen hemskickad per post till den adress som angetts. Notera att när du tar examen får du broschen utan kostnad.

Sophiabroschen är ett tecken på att du genomfört en anrik och kvalitetssäkrad utbildning! Är du inte helt klar med din examen när det är dags för examenshögtiden i Blå Hallen, gäller speciella speciella regler för broschen. Läs mer i Processionsordning och regler för examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola.

Silviautbildningarna

Utbildningarna som Sophiahemmet Högskola har gemensamt med Silviahemmet har en egen mycket omtyckt och stämningsfull högtid vid Silviahemmet på Ekerö, men många Silviastudenter deltar också i examenshögtiden på Blå Hallen i Stockholms stadshus. Årets diplomering på Silviahemmet planerades att äga rum i juni 2020, men på grund av coronaviruset och Folkhälsomyndighetens direktiv så avvaktade Silviahemmet fortsatt planering.

Anmälan och biljetter

När det igen blir dags att samlas för examenshögtid i Blå Hallen får du, ungefär en månad innan högtiden, en inbjudan med anmälningslänk skickad till dig via mejl. Det är viktigt att du besvarar anmälan i tid. Det är tyvärr inte möjligt att delta i högtiden utan biljett och vi kan heller inte beakta sen anmälan. Skulle du missa anmälan, har du alltid möjlighet att delta vid följande högtid. Läs mer i Processionsordning och regler för examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola.

Schema, processionsordning och dräkt

Examensdagen brukar inledas på högskolan, varifrån de studenter och lärare som deltar i lunchen har gemensam busstransport till Blå Hallen på eftermiddagen. I Blå Hallen samlas studenterna för uppställning enligt processionsordning, med hjälp av de programansvariga lärarna. Mer detaljerad information om högtidsdräkten finns här. Övrig information hittar du i dokumentet Processionsordning och regler för examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola.

Gäster

För att alla ska ha möjlighet att ta med sina nära och kära är antalet gäster per student begränsat och antal gästplatser nämns i inbjudan. Barn är givetvis välkomna, men beakta att endast barn upp till 3 år kan sitta i knät, äldre barn behöver egen sittplats/stol. Barnvagnar placeras vid sidan av stolsraden mot entréhallen. Läs mer i Processionsordning och regler för examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola.

Klädkod

Klädkod för examenshögtiden i Blå Hallen är kavaj. För män innebär det hel kostym, inte udda kavaj. Kvinnor bär klänning, kjol, dräkt eller byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel och omkring knälång. Läs mer här.