Meny

Examenshögtiden

Sophiahemmet Högskola anordnar examenshögtid två gånger per år, i januari och juni. Här hittar du information om högtiden, t.ex. om anmälan, klädkod, gäster, schema och kontaktpersoner.

Virtuell examenshälsning i juni 2020

I enlighet med myndigheternas rekommendationer så ordnar Sophiahemmet Högskola ingen  examenshögtid i Blå Hallen juni 2020. Mer information finns här. Alla vårens avgångsstudenter kommer istället att bjudas till ceremonin i Blå Hallen den 5 februari 2021 och den 11 juni arrangeras en kortare virtuell examenshälsning via Zoom för alla studenter på grundnivå och avancerad nivå som examineras i vår. H.K.H Prinsessan Sofia, högskolans rektor samt studierektor och programansvariga lärare medverkar och inbjudan och information har gått ut till studenterna.

Eftersom ingen broschutdelning sker i juni 2020 kan man beställa sin Sophiabrosch i samband med att man ansöker om examen. Broschen postas till den adress man anger i sin anmälan.

Önskar du beställa Sophiamössan inför din examen?

Beställning av Sophiamössa kommer att vara möjligt igen inför nästa examenshögtid i februari 2021. Mössorna sys upp på beställning och kostar 1400 kr. För mer information kontakta studieadministrationen.

Allmän information om högtiden

Dokumentet  Processionsordning och regler för examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola uppdateras fortlöpande med information som är viktig för dig som tar examen. Många frågor om högtiden finns också besvarade under Vanliga frågor och svar.

Vill du hjälpa till med högtidsarrangemangen?

Inför nästa högtidstillfälle i Blå Hallen i februari 2021 kan studenter som är intresserade av att medverka i högtidsarrangemangen kontakta Öfvermarskalk Linn Wyller Retsler genom att mejla ofvermarskalk.shhs@gmail.com. Mer information om arvoden, vad uppdraget går ut på osv hittar du här.

Broscher

Vårt normala förfarande är att alla studenter som är godkända och klara för examen tilldelas sin brosch vid examenshögtiden i Blå Hallen. De studenter som tar examen i juni 2020 kommer istället att i samband med att de gör ansökan om examensbevis i tjänsten Ansökan om examensbevis att få fylla i sina adressuppgifter och ange ifall man önskar få broschen hemskickad per post. När man gjort det, skickar vi broschen till den adress som angetts.

Sophiabroschen är ett tecken på att du genomfört en anrik och kvalitetssäkrad utbildning! Är du inte helt klar med din examen när det är dags för examenshögtiden i Blå Hallen, gäller speciella speciella regler för broschen. Läs mer i Processionsordning och regler för examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola.

Silviautbildningarna

Utbildningarna som Sophiahemmet Högskola har gemensamt med Silviahemmet har en egen mycket omtyckt och stämningsfull högtid vid Silviahemmet på Ekerö, men många Silviastudenter deltar också i examenshögtiden på Blå Hallen i Stockholms stadshus. Årets diplomering på Silviahemmet har planerats äga rum i juni 2020, men på grund av rådande situation kring coronaviruset och Folkhälsomyndighetens direktiv så avvaktar Silviahemmet fortsatt planering tillsvidare. Alla berörda kommer få mer information om årets ceremoni så snart det är möjligt.

Anmälan och biljetter

När det igen blir dags att samlas för examenshögtid i Blå Hallen får du, ungefär en månad innan högtiden, en inbjudan med anmälningslänk skickad till dig via mejl. Det är viktigt att du besvarar anmälan i tid. Det är tyvärr inte möjligt att delta i högtiden utan biljett och vi kan heller inte beakta sen anmälan. Skulle du missa anmälan, har du alltid möjlighet att delta vid följande högtid. Läs mer i Processionsordning och regler för examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola.

Schema, processionsordning och dräkt

Examensdagen brukar inledas på högskolan, varifrån de studenter och lärare som deltar i lunchen har gemensam busstransport till Blå Hallen på eftermiddagen. I Blå Hallen samlas studenterna för uppställning enligt processionsordning, med hjälp av de programansvariga lärarna. Mer detaljerad information om högtidsdräkten finns här. Övrig information hittar du i dokumentet Processionsordning och regler för examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola.

Gäster

För att alla ska ha möjlighet att ta med sina nära och kära är antalet gäster per student begränsat och antal gästplatser nämns i inbjudan. Barn är givetvis välkomna, men beakta att endast barn upp till 3 år kan sitta i knät, äldre barn behöver egen sittplats/stol. Barnvagnar placeras vid sidan av stolsraden mot entréhallen. Läs mer i Processionsordning och regler för examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola.

Klädkod

Klädkod för examenshögtiden i Blå Hallen är kavaj. För män innebär det hel kostym, inte udda kavaj. Kvinnor bär klänning, kjol, dräkt eller byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel och omkring knälång. Läs mer här.

Denna webbsida använder cookies. Läs mer cookies och webbplatsen