Meny

Examenshögtiden

Sophiahemmet Högskola anordnar examenshögtid årligen. Här hittar du information om högtiden

Sophiahemmet Högskola sätter ett stort värde på att få hylla alla Sophiasystrar, barnmorskor och specialistsjuksköterskor som tar examen och arrangerar årligen en examenshögtid i Blå hallen, Stockholms stadshus.

År 2022 äger högtiden rum fredagen den 25 mars i Blå hallen, Stockholms stadshus. Studenter som går ut HT 2021 samt de studenter som under pandemin fick delta i digitala examensceremonier bjuds in till en stämningsfull ceremoni.

Inbjudan med information och tidsschema skickas ut via e-post i februari 2022 till de som har besvarat den intresseanmälan som skickats ut under hösten. De är viktigt att du svarar både på intresseanmälan och inbjudan i tid.

Sophiahemmet Högskola följer myndigheternas föreskrifter, råd och rekommendationer kring covid-19, varför förutsättningarna för högtiden kan komma att förändras.

Denna sida uppdateras löpande med information.

Examenshögtid 2022

Datum
25 mars 2022

Plats
Blå hallen, Stockholms stadshus

Examinander som bjuds in
HT 2021
VT 2021
HT 2020
VT 2020

Save the date/Intresseanmälan
Skickas via e-post oktober 2021
Besvaras senast 15 november

Frågor och svar om examenshögtiden

Vem blir inbjuden till examenshögtiden?

Alla årets studenter som blivit klara med sina studier före 15 februari 2022 får en inbjudan. Observera att du ska vara klar med dina studier och dina studiepoäng ska vara inrapporterade i Ladok. Hinner du inte bli klar med din examen bjuds du in till nästa års högtid.

Eftersom årets högtid också är ett uppsamlingstillfälle för dem som tagit examen under pandemin, bjuds tidigare examinander in förutsatt att de svarat jakande på intresseanmälan som sändes ut i oktober 2021. Har du inte fått en intresseanmälan kan du kontakta oss via besökartjänsten på sidan E-tjänster.

Jag saknar bekräftelse på min intresseanmälan?

Intresseanmälan genererar ingen mailbekräftelse, du får en inbjudan via e-post i februari. När du har tackat ja till den får du en bekräftelse.

Hur får jag min inbjudan till examenshögtiden 2022?

Inbjudan skickas i februari 2022 via e-post till dem som har besvarat intresseanmälan som skickades ut via e-post 29 oktober 2021. Observera att om du är årets examinand så ska du vara klar med dina studier och dina studiepoäng ska vara inrapporterade i Ladok.

Har du inte fått intresseanmälan till den e-postadress du angivit i Ladok vänligen kontakta Studieadministrationen. Är du tidigare student hos oss ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID.

Kan vänner och familj delta vid högtiden?

Till högtiden 2022 har de som examineras HT 2021 samt examinander som under pandemin fick delta i digitala examensceremonier bjudits in. Detta medför att antalet externa medföljande gäster för studenterna reduceras till förmån för de studenter som önskar delta. Antalet eventuella externa gäster beslutas när antal deltagande studenter är bekräftat.

Hur ser schemat för dagen ut?

Högtiden startar kl. 16.55 i Blå hallen, Stadshuset. Du behöver vara på plats redan 15.30 för förberedelse och repetition. Högtiden beräknas sluta mellan 18.30 och 19.00.

Mer information får du i inbjudan.

Jag hittar inte min "Save the date"/intresseanmälan?

Om du är student hos oss nu ska du kontakta Studieadministrationen och välja ärende Examen/examenshögtiden. Är du tidigare student ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID.

Jag glömde anmäla mig?

Tyvärr kan du inte delta om du inte anmält dig inom utsatt tid och fått bekräftelse på din anmälan.

Det är ett stort evenemang med många deltagare. Placerings- och processionslistor skapas i förväg utifrån från exakt antal anmälda. Allt för att du ska få en fin och minnesvärd högtid.

Önskar du delta nästa gång kan du låta oss veta det, så skickar vi en ny inbjudan när nästa högtid planeras. Om du är student hos oss nu ska du kontakta Studieadministrationen och välja ärende Examen/examenshögtiden. Är du tidigare student ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID.

Varför har högskolan valt att förändra och utveckla examenshögtiden?

Vi tar tillfället i akt att utveckla ceremonin ”i takt med tiden” och kommer hädanefter arrangera ett årligt återkommande evenemang och komplettera det med två årliga samlingar för avgångsstudenterna på högskolan i anslutning till terminsslutet. På detta sätt tar vi ansvar och värnar hållbarhet utan att göra avkall på vår viktiga tradition.

Jag tar examen i juni 2022, vad gäller för mig?

Alla som tar examen i juni inbjuds till en samling för avgångsstudenterna på högskolan i anslutning till terminsslutet och bjuds in till den årliga examenshögtiden i Blå hallen 2023.

Vem kan jag kontakta om jag har frågor?

Om du studerar hos oss just nu kontaktar du Studieadministrationen och väljer ärende Examen/examenshögtiden. Är du tidigare student ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID.

Broscher

Alla sjuksköterskor har sin speciella brosch som visar var utbildningen är genomförd. Den bärs sedan oavsett vilket sjukhus man arbetar på. Alla studenter som är godkända och klara för examen får sin brosch i samband med att de ansöker om sin examen. Notera att när du tar examen får du broschen utan kostnad.

Skulle du tappa bort din brosch finns möjlighet att köpa en ny. Du hittar mer information om hur du går tillväga på vår alumnsida.

Högtidsdräkt, mössa och klädkod

Examinander på sjuksköterskeprogrammet HT 2021 kan hyra Sophiasystrarnas högtidsdräkt eller låna mönster för att sy upp egen dräkt. Det går även att köpa den vita mössan med svart band som symboliserar systrarnas gemenskap och påminner om Drottning Sophias värderingar och arbete.

Högtidsdräkt och mössa är inget krav, klädkod för examenshögtiden är kavaj. Det innebär kostym, elegant kjol, klänning eller byxor och topp.

Processionsordning och schema

I Blå hallen samlas studenterna för uppställning enligt processionsordning, med hjälp av de programansvariga lärarna. Detaljer om och tidsramar för högtiden kommuniceras löpande med examinander.

Externa gäster

Möjlighet för externa gäster att delta vid examenshögtiden beslutas när antal deltagande examinander är bekräftat då antalet platser i Blå hallen är begränsat.

Silviautbildningarna

Utbildningarna som Sophiahemmet Högskola har gemensamt med Silviahemmet har en egen mycket omtyckt och stämningsfull högtid vid Silviahemmet på Ekerö, men många Silviastudenter deltar också i examenshögtiden i Blå hallen, Stockholms stadshus. År 2021 hölls diplomeringen i september.