English
Meny

Examenshögtiden

Sophiahemmet Högskola anordnar examenshögtid årligen. Här hittar du information om högtiden

Sophiahemmet Högskola sätter ett stort värde på att få hylla alla Sophiasystrar, barnmorskor, specialistsjuksköterskor, Silviasjuksköterskor och Silviasystrar som tar examen och arrangerar årligen en examenshögtid i Blå hallen, Stockholms stadshus.

Nästa examenshögtid i Blå hallen blir fredagen den 20 oktober 2023. Då hyllar vi alla examinander från januari och juni 2023 under en högtidlig eftermiddag/kväll  i närvaro av anhöriga, inbjudna gäster och H.K.H. Prinsessan Sofia.

Information om högtiden kommer att publiceras  löpande på denna sida. Mer generell information om formerna för firandet finns också under Frågor och svar.

Examenshögtid 2023

Datum
20 oktober 2023

Plats
Blå hallen, Stockholms stadshus

Inbjudna examinander
Januari och juni 2023

Save the date
Utskickad via e-post 17 januari och 9 juni

Inbjudan
Utskickad via e-post 8 september (OSA 20 september)
Erbjudande ytterligare en gäst via e-post till anmälda examinander 22 september

Följ med till Blå hallen!

Ända sen Sophiahemmet startade så hyllar vi alla examinander. Det sker en gång om året under högtidliga former i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Studentkåren och examenshögtiden

Sophiahemmet Högskolas studentkår har en viktig del i examenshögtiden. Varje år deltar ett antal studenkårsfunktionärer i högtiden som konferencierer, fanbärare och värdinnor/värdar. Mer information om uppdragen som är arvoderade finns på Studentkårens sida. Intresserade kan också ta kontakt med ordförande för Studentkåren ordforandeshhs@gmail.com eller kontakta Åsa Bergqvist på studieadministrativa enheten via vår e-tjänst.

Broscher

Alla sjuksköterskor har sin speciella brosch som visar var utbildningen är genomförd. Den bärs sedan oavsett var man arbetar. Alla studenter som är godkända och klara för examen får sin brosch  per post i samband med att de ansöker om sin examen. Notera att när du tar examen får du broschen utan kostnad.

Skulle du tappa bort din brosch finns möjlighet att köpa en ny. Du hittar mer information om hur du går tillväga på vår alumnsida.

Sophiahemmets högtidsdräkt, mössa och klädkod

Examinander på sjuksköterskeprogrammet kan hyra Sophiasystrarnas högtidsdräkt eller låna mönster för att sy upp egen. Den vita Sophiamössan med svart band symboliserar systrarnas gemenskap och påminner om Drottning Sophias värderingar och arbete. Mössan sys fortfarande för hand och kan köpas via Studieadministrationen. Vi erbjuder även andra alternativ såsom Sophiaslips med slipsnål, minimössa till kavajslaget mm. Högtidsdräkt och mössa är inget krav. Klädkod för såväl examinander som gäster är kavaj, dvs kostym, kjol, klänning eller byxa och topp.

Processionsordning och schema

I Blå Hallen samlas examinanderna på seneftermiddagen för information och förberedelser inför processionen som inleder högtiden. Detaljer om och tidsramar för högtiden kommuniceras via e-post till anmälda examinander. Det sker ingen broschutdelning under högtiden. Alla studenter som har en godkänd examen får sin brosch i samband med examensansökan.

Medföljande gäster

Antal medföljande gäster beslutas när antal examinander är bekräftat då antal platser i Blå hallen är begränsat. Reservlista kan komma att tillämpas. Medföljande gäster anmäls via examinandens inbjudan, och gästbiljetter skickas per e-post till examinanden som ansvarar för att skicka vidare biljetten till gästen. Vänligen notera att insläpp för gäster i Blå hallen sker senare än för examinander.

Silviautbildningarna

Utbildningarna som Sophiahemmet Högskola har gemensamt med Stiftelsen Silviahemmet har en egen mycket omtyckt och stämningsfull diplomeringsceremoni på Drottningholms Slottsteater, men många Silviasjuksköterskor och Silviasystrar deltar också i examenshögtiden i Blå hallen, Stockholms stadshus.