Meny

Examenshögtiden

Sophiahemmet Högskola anordnar examenshögtid årligen. Här hittar du information om högtiden, t.ex. om anmälan, klädkod, gäster och schema.

Sophiahemmet Högskola sätter ett stort värde på att få hylla alla Sophiasystrar, barnmorskor och specialistsjuksköterskor som tar examen och har arrangerat examenshögtid i Blå Hallen i Stockholms Stadshus två gånger per år sedan 2010. Under 2020 och 2021 kunde den traditionsenliga högtiden inte genomföras på grund av covid-19-pandemin utan ersattes av en digital examensceremoni.

Sophiahemmets tradition är att i takt med tiden ständigt förändra, förnya och utveckla. Högskolan är det enda lärosätet i landet som uppmärksammar studenterna med evenemang av denna dignitet. Att ett litet lärosäte som Sophiahemmet Högskola ska utmärka sig med två så stora och resurskrävande evenemang varje år är i längden är inte hållbart, varken för människor eller miljö. Därför har rektor beslutat att från och med 2022 slå ihop de två tillfällena för examenshögtid till förmån för ett större återkommande årligt evenemang i Stockholms stadshus.

År 2022 planeras det att äga rum den 25 mars i Stockholms stadshus. Till detta kommer de studenter som går ut HT 2021 samt de studenter som under pandemin fick delta i digitala ersättningsevenemang, att bjudas in. Detta medför att antalet gäster reduceras till förmån för de studenter som önskar delta. Gästantal beslutas när antal deltagande studenter är bekräftat.

Vid varje terminsslut framöver arrangerar Sophiahemmet Högskola och studentkåren en avslutande aktivitet för studenterna i de avgående programmen på Sophiahemmet. Mer detaljer om det publiceras senare i höst.

Broscher

Alla studenter som är godkända och klara för examen tilldelas sin brosch vid examenshögtiden i Blå Hallen. Notera att när du tar examen får du broschen utan kostnad.

Sophiabroschen är ett tecken på att du genomfört en anrik och kvalitetssäkrad utbildning! Är du inte helt klar med din examen när det är dags för examenshögtiden i Blå Hallen, gäller speciella speciella regler för broschen. Du får mer information om dem inför högtiden.

Silviautbildningarna

Utbildningarna som Sophiahemmet Högskola har gemensamt med Silviahemmet har en egen mycket omtyckt och stämningsfull högtid vid Silviahemmet på Ekerö, men många Silviastudenter deltar också i examenshögtiden på Blå Hallen i Stockholms stadshus. År 2021 hålls diplomering i september.

Anmälan och biljetter

När det igen blir dags att samlas för examenshögtid i Blå Hallen får du, ungefär en månad innan högtiden, en inbjudan med anmälningslänk skickad till dig via mejl. Det är viktigt att du besvarar anmälan i tid. Det är tyvärr inte möjligt att delta i högtiden utan biljett och vi kan heller inte beakta sen anmälan. Skulle du missa anmälan, har du alltid möjlighet att delta vid följande högtid.

Schema, processionsordning och dräkt

I Blå Hallen brukar studenterna samlas för uppställning enligt processionsordning, med hjälp av de programansvariga lärarna. Mer detaljerad information om högtidsdräkten finns här. Detaljer om och tidsramar för högtidsdagen kommuniceras med de inbjudna inför eventet.

Gäster

Antalet gäster per student är begränsat och antal gästplatser nämns i inbjudan. Barn är välkomna, men beakta att endast barn upp till 3 år kan sitta i knät, äldre barn behöver egen sittplats/stol. Beakta också att barnet behöver vara gammalt nog för att orka sitta still under högtiden, eftersom det inte är tillåtet att röra sig i gångarna eller salen under ceremonin. Eventuella barnvagnar placeras vid sidan av stolsraden mot entréhallen. Läs mer i Processionsordning och regler för examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola.

Klädkod

Klädkod för examenshögtiden i Blå Hallen är kavaj. För män innebär det hel kostym, inte udda kavaj. Kvinnor bär klänning, kjol, dräkt eller byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel och omkring knälång. Läs mer här.