English
Meny

Examenshögtiden

Sophiahemmet Högskola anordnar examenshögtid årligen. Här hittar du information om högtiden

Sophiahemmet Högskola sätter ett stort värde på att få hylla alla Sophiasystrar, barnmorskor och specialistsjuksköterskor som tar examen och arrangerar årligen en examenshögtid i Blå hallen, Stockholms stadshus.

Nästa Examenshögtid och Akademiska högtid i Blå hallen sker fredagen den 18 oktober 2024. Då hyllar vi alla examinerade från januari och juni 2024 under en högtidlig eftermiddag/kväll i närvaro av anhöriga, inbjudna gäster och H.K.H. Prinsessan Sofia.

Information om högtiden kommer att publiceras löpande på denna sida. Mer generell information om formerna för firandet finns också under Frågor och svar, längre ner.

Examenshögtid 2024

Datum
18 oktober 2024

Plats
Blå hallen, Stockholms stadshus

Inbjudna 
Examinerade januari och juni 2024

Save the date
Skickad via e-post 16 januari och 4 juni

Inbjudan
Skickas via e-post i slutet av augusti med OSA 3 september

Följ med till Blå hallen!

Ända sen Sophiahemmet startade så hyllar vi alla examinerade. Det sker en gång om året under högtidliga former i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Studentkåren och examenshögtiden

Sophiahemmet Högskolas studentkår har en viktig del i examenshögtiden. Varje år deltar ett antal studenkårsfunktionärer i högtiden som konferencierer, fanbärare och värdinnor/värdar. Mer information om uppdragen som är arvoderade finns på Studentkårens sida. Intresserade kan också ta kontakt med ordförande för Studentkåren ordforandeshhs@gmail.com eller kontakta Karina Bellbrant på studieadministrativa enheten via vår e-tjänst.

Broscher

Alla sjuksköterskor har sin speciella brosch som visar var utbildningen är genomförd. Den bärs sedan oavsett var man arbetar. Alla studenter som är godkända och klara för examen får sin brosch  per post i samband med att de ansöker om sin examen. Notera att när du tar examen får du broschen utan kostnad.

Skulle du tappa bort din brosch finns möjlighet att köpa en ny. Du hittar mer information om hur du går tillväga på vår alumnsida.

Sophiahemmets högtidsdräkt, mössa och klädkod

Examinerade från sjuksköterskeprogrammet kan hyra Sophiasystrarnas högtidsdräkt eller låna mönster för att sy upp egen. Den vita Sophiamössan med svart band symboliserar systrarnas gemenskap och påminner om Drottning Sophias värderingar och arbete. Mössan sys fortfarande för hand och kan köpas via Studieadministrationen. Vi erbjuder även andra alternativ såsom Sophiaslips med slipsnål, minimössa till kavajslaget mm. Högtidsdräkt och mössa är inget krav. Klädkod för såväl examinander som gäster är kavaj, dvs kostym, kjol, klänning eller byxa och topp. Här hittar du prislistan för bl a klänningsuthyrning, mössa och slips mm.

Processionsordning och schema

I Blå Hallen samlas examinerade studenter på seneftermiddagen för information och förberedelser inför processionen som inleder högtiden. Detaljer om och tidsramar för högtiden kommuniceras via e-post till anmälda examinander. Det sker ingen broschutdelning under högtiden. Alla studenter som har en godkänd examen får sin brosch i samband med examensansökan.

Medföljande gäster

Antal medföljande gäster är bland annat beroende av antal examinerade under året, antal platser i Blå hallen är begränsat. Reservlista kan komma att tillämpas. Medföljande gäster anmäls i samma inbjudan som examinerade får, och gästbiljetter skickas per e-post till den examinerade som ansvarar för att skicka vidare biljetten till gästen. Vänligen notera att insläpp för gäster i Blå hallen sker senare än för examinerade studenter beroende på förberedelser inför processionen. Tänk på att informera dina gäster att Stadshuset, p g a att det är ett skyddsobjekt, inte tillåter större väskor, ryggsäckar och ballonger.

Silviautbildningarna

Utbildningarna som Sophiahemmet Högskola har gemensamt med Stiftelsen Silviahemmet har en egen mycket omtyckt och stämningsfull diplomeringsceremoni på Drottningholms Slottsteater.

Inbjudan, anmälan och förberedelser

Jag har fått en "Save the date". Hur anmäler jag mig?

En ”Save the date” gör dig uppmärksam på högtidens datum så att du kan planera. Den innehåller ingen anmälningslänk, den får du när inbjudan skickas ut.

Vem blir inbjuden till examenshögtiden?

Alla årets studenter som får Save the date och är klara med sina studier före 6 september får en inbjudan. Observera att du ska vara klar med dina studier och dina studiepoäng ska vara inrapporterade i Ladok. Hinner du inte bli klar med din examen bjuds du in till nästa års högtid.

Hur får jag min inbjudan till examenshögtiden 2024?

Inbjudan skickas via e-post i slutet av augusti till de som har tagit examen inom utsatt tid. Observera att du ska vara klar med dina studier och dina studiepoäng ska vara inrapporterade i Ladok.

Får du inte någon inbjudan till den e-postadress du angivit i Ladok vänligen  kontrollera din skräppost och därefter kontakta Studieadministrationen.

Finns det möjlighet att få reservplats ifall någon avbokar sitt deltagande?

Huruvida vi kan ta in några reserver eller inte avgörs när vi vet det totala deltagarantalet. Givetvis är vårt mål att fylla Blå hallen, så kommer det färre anmälningar än beräknat lägger vi upp en reservlista. Om så sker så informerar vi om detta via e-post.

Hur många gäster får man ta med sig?

Vi måste anpassa oss till de regler som gäller för Blå hallen. Dessa ger utrymme för begränsat antal gäster per examinerad. Exakt antal meddelas när vi vet det totala antal examinerade. Vår strävan är två gäster per examinerad, men antalet gäster kan variera från år till år.

Skulle det komma färre anmälningar än beräknat kommer vi att erbjuda ytterligare gästplatser. Om så sker så informerar vi om detta via e-post.

Får min chef komma på examenshögtiden?

Antalet gäster är begränsat, men givetvis väljer du själv vem du anmäler som din gäst.

Hur får min gäst sin biljett?

Biljett bifogas det bekräftelsemail du får när du anmält dig och gäster. Du får separata bekräftelser till din e-post för dig och en per gäst. Du  ansvarar för att förmedla bekräftelse med biljett vidare till gästerna. Både du och gästerna ska uppvisa era biljetter med QR-kod vid ankomst till stadshuset. Tänk på att ni kommer att ha olika ankomsttider.

Kan jag anmäla en gäst via en kompis som inte bjuder in någon?

Varje inbjuden får själv besluta vem man vill anmäla som sin gäst, men anmälan måste göras via anmälningssystemet av den person som fått inbjudan. Gästens biljett skickas till den person som anmält. Tänk på att om den examinerade som ursprungligen fått inbjudan och bjudit med din gäst sedan avbokar sin egen biljett så avbokas även hens gästers biljetter automatiskt.

Jag har gjort en ändring i min anmälan och fått en ny inträdesbiljett via e-post. Vad gäller?

Den nya biljetten ersätter tidigare utskickad biljett.

Kan jag ta med mina barn?

Barn som är stora nog att sitta på egen plats anmäls som gäst. Barn under 3 år kan sitta i knät på en förälder/vårdare (och behöver inte anmälas som gäst), men vänligen beakta högtidens längd och utformning när du avgör om ditt barn kan delta. Barnet behöver anlända med övriga gäster och kan tyvärr inte närvara under förberedelserna.

Det finns en liten lekhörna i anslutning till entrén, men vårdnadshavare ansvarar för sina barn även där. Det är inte tillåtet att röra sig i gångarna under ceremonin.

Jag har inte fått någon inbjudan?

Din inbjudan skickas till den e-postadress som finns registrerad i Ladok förutsatt att du är klar med dina studier och dina studiepoäng är inrapporterade i Ladok. Det är viktigt att du uppdaterar dina kontaktuppgifter i Ladok så att de stämmer och att du bevakar e-postadressen.

Har du trots detta inte fått inbjudan, titta i din skräppost. Om du inte hittar den där kontakta Studieadministrationen.

Jag glömde anmäla mig?

Tyvärr kan du inte delta om du inte anmält dig inom utsatt tid.

Det är ett stort evenemang med många deltagare. Placerings- och processionsordning skapas i förväg utifrån exakt antal anmälda personer.

Önskar du delta nästa gång kan du låta oss veta det, så skickar vi en ny inbjudan när nästa högtid planeras. Om du är student hos oss nu ska du kontakta Studieadministrationen och välja ärende Examen/examenshögtiden. Är du tidigare student ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID.

Hur avbokar jag min anmälan?

Du kan avboka ditt deltagande via den avbokningslänk som finns i bekräftelsemejlet. Även anmälda gäster avbokas.

Frågor om högtidsdräkt, mössa, klädsel och brosch

Hur får jag min brosch/pin?

Alla studenter som har en godkänd examen får sin brosch/pin per post, i samband med ansökan om examensbevis.

Vad är klädkoden för högtiden?

Högtidsdräkt och mössa är inget krav för sjuksköterskeexaminander, klädkod för examenshögtiden är kavaj. Det innebär kostym, elegant kjol, klänning eller byxa och topp.

Information om högtidsdräkt och mössa samt övriga klädselalternativ hittar du här.

Vid akademisk högtid ska installandi (professorer) ha högtidsdräkt. Docenter har samma klädkod som övriga gäster, d v s kavaj.

Behöver jag bära Sophiamössa vid examenshögtiden?

Den så kallade Sophiamössan, en vit hätta med svart band, är inget krav, men alla som examineras inom sjuksköterskeprogrammet och vill bära den är välkomna att göra det.

Finns det alternativ till klänning och mössa?

Klädkod för examenshögtiden är kavaj, vilket innebär kostym, elegant kjol, klänning eller byxa och topp.

I studentexpeditionen kan du köpa både Sophiaslips och slipsnål och vi säljer även minimössor att ha på kavajslaget. Mer information om olika klädselalternativ hittar du här.

Kan jag byta om till festkläder/högtidsdräkt på plats?

Nej, tyvärr finns det varken tid eller utrymme att byta om på plats så du behöver komma färdigklädd i den festklädsel du valt.

Kan någon annan hämta upp min mössa/klänning jag har beställt inför högtiden?

Det går bra, förutsatt att du meddelat ansvarig utbildningsadministratör vem som hämtar. Utlämning sker via studentexpeditionen, hus R, plan 2, under ordinarie öppettider (som du kan se hemsidan/Mina sidor/Studentärenden) 

Var ska jag ha mina saker under processionen och högtiden?

Stadshuset tillåter inte medtagna resväskor, ryggsäckar eller större väskor. Endast liten handväska får medtas.

Handväskor och jackor lämnas i garderoben som är övervakad av personal. Du kan inte ha handväska när du går ner i processionen, undvik att ta med värdesaker.

Måste jag tvätta klänningen och manschetter/krage innan återlämning?

Nej du ska inte tvätta dessa, utan de lämnas in till kemtvätt när du återlämnar dem. Däremot bör du sprätta loss manschetter och krage innan du återlämnar dem och klänningen. Återlämning sker på studentexpeditionen under gängse öppettider, eller på tider som annonseras ut separat via Mina sidor. Vänligen notera att både manschetter och krage är handsydda och ska hanteras varsamt. Om de går sönder eller inte återlämnas utgår en avgift på 900 kr.

Hur ska gästerna klä sig?

Samma klädkod (kavaj) gäller för gäster som examinander.

När kommer klänning/mössprovning att ske på Högskolan?

Den kommer att ske under september månad, mer information kommer i augusti på Mina Sidor. Tider för provning kommer finnas att boka i vår e-tjänst.

Dagen för högtiden

Hur ser schemat för högtiden ut?

Examinerade samlas i stadshuset på eftermiddagen från cirka kl. 15.30 för förberedelse. Gäster släpps in från kl. 16.35. Högtiden pågår cirka 1,5 timme. Exakt schema meddelas i god tid före högtiden.

Om du och din gäst anländer samtidigt kan gästen tyvärr inte komma in förrän gästinsläppet öppnar.

Hur sitter examinerade och gäster i Blå hallen?

Alla examinerade sitter tillsammans med sitt program och medföljande gäster sitter på separat anvisade gästplatser.

Serveras det någon mat eller dryck under högtiden?

Till examinander serveras vatten, juice och frukt under repetitionen. I övrigt omfattar högtiden ingen servering. Efter högtiden samlas studenter och gäster för mingel, då serveras dryck. 

När släpps gästerna in i Blå Hallen?

Gäster släpps in från kl. 16.35. Gästerna går in via Borgargården, ingång från Hantverkargatan. Notera att insläpp inte är möjligt när ceremonin har startat.

De främre raderna är reserverade för examinerade, i övrigt är det valfri placering. Alla bör ha intagit sina platser senast den tid som anges i inbjudan.

Var kan jag lämna min väska?

Stadshuset tillåter inte medtagna resväskor, ryggsäckar eller större väskor. Endast liten handväska får medtas.

Små handväskor och jackor lämnas i garderoben som är övervakad av personal. Du kan inte ha handväska när du går ner i processionen, undvik att ta med värdesaker.

Kan jag komma in om jag blir sen till eventet?

Som examinerad behöver du vara på plats för förberedelse en tid innan start. Exakta tider kommuniceras när högtiden närmar sig. Det går inte att komma in efter angivet klockslag, så se därför till att du är på plats i god tid.

Vad händer om jag blir sjuk?

Om du är sjuk ska du inte delta, för att inte riskera att smitta andra. Du kan avboka ditt deltagande via den  avbokningslänk som finns i bekräftelsemejlet. Även anmälda gäster avbokas då.

Önskar du delta nästa gång kan du låta oss veta det, så skickar vi en ny inbjudan när nästa högtid planeras. Om du är student hos oss nu ska du kontakta Studieadministrationen och välja ärende Examen/examenshögtiden. Är du tidigare student ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID.

Övriga frågor

Vad menas med en akademisk högtid?

Vid en akademisk högtid promoverar man nya doktorer och installerar nya professorer. På Sophiahemmet Högskola ingår den akademiska högtiden i examenshögtiden vissa år.

Vem kan jag kontakta om jag har frågor eller vill ändra mina kontaktuppgifter?

Om du studerar hos oss just nu kontaktar du Studieadministrationen och väljer ärende Examen/examenshögtiden. Är du tidigare student/alumn ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID. Ansvarig administratör på högskolan är Åsa Bergqvist.