English
Meny

Examenshögtiden

Sophiahemmet Högskola anordnar examenshögtid årligen. Här hittar du information om högtiden

Sophiahemmet Högskola sätter ett stort värde på att få hylla alla Sophiasystrar, barnmorskor och specialistsjuksköterskor som tar examen och arrangerar årligen en examenshögtid i Blå hallen, Stockholms stadshus. I år omfattar detta tillfälle även en akademisk högtid för att installera nya professorer och uppmärksamma våra docenter.

Nästa examenshögtid i Blå hallen blir torsdagen den 20 oktober 2022. Då hyllar vi alla som tar examen i juni 2022 samt medarbetare på högskolan som erhållit docentur eller professur 2019-2022. Kommande examenshögtider kommer enligt tidigare rektorsbeslut ske en gång per år och gå av stapeln på hösten.

Information om högtiden kommer att publiceras på denna sida, som uppdateras löpande. Mer generell information om formerna för firandet finns också under Frågor och svar.

Nu söker vi kårfunktionärer för examenshögtiden!

Som vanligt behöver vi 2 konferencierer, 4 fanbärare samt flera värdinnor/värdar. Samtliga uppdrag är arvoderade enligt följande:

Arbetsuppgift    (Beloppet är exkl. semester-ersättning)  Ersättning per högtid inkl. förarbete 
Öfvermarskalk      1 500 kr
Fanbärare      1 500 kr
Värdinna      1 000 kr
Konferencier      2000 kr

Är du intresserad, ta snabbt kontakt med Öfvermarskalk Ellen Sandahl via ellen.sandahl@gmail.com eller kontakta Åsa Bergqvist på studieadministrativa enheten via vår e-tjänst.

Examenshögtid och Akademisk högtid HT2022

Datum
20 oktober 2022

Plats
Blå hallen, Stockholms stadshus

Inbjudna examinander
Juni 2022

Save the date
Skickad via e-post 7 juni

Inbjudan
Skickad via e-post 13 september

Broscher

Alla sjuksköterskor har sin speciella brosch som visar var utbildningen är genomförd. Den bärs sedan oavsett vilket sjukhus man arbetar på. Alla studenter som är godkända och klara för examen får sin brosch  per post i samband med att de ansöker om sin examen. Notera att när du tar examen får du broschen utan kostnad.

Skulle du tappa bort din brosch finns möjlighet att köpa en ny. Du hittar mer information om hur du går tillväga på vår alumnsida.

Sophiahemmets högtidsdräkt, mössa och klädkod

Examinander på sjuksköterskeprogrammet kan hyra Sophiasystrarnas högtidsdräkt eller låna mönster för att sy upp egen dräkt. Det går även att köpa den vita mössan med svart band som symboliserar systrarnas gemenskap och påminner om Drottning Sophias värderingar och arbete. Vi erbjuder även andra alternativ såsom Sophiaslipsen med slipsnål, minimössa att bära på kavajslaget med mera. Här kan du läsa om de olika alternativen, som finns till salu i studentexpeditionen.

Högtidsdräkt och mössa är inget krav, klädkod för examenshögtiden är kavaj. Det innebär kostym, kjol, klänning eller byxa och topp.

Processionsordning och schema

I Blå Hallen samlas studenterna för uppställning enligt processionsordning, med hjälp av de programansvariga lärarna och programadministratörerna. Detaljer om och tidsramar för högtiden kommuniceras löpande med examinander. Från och med 2022 sker ingen broschutdelning under högtiden, eftersom alla studenter som har en godkänd examen får sin brosch per post i samband med examensansökan.

Externa gäster

Möjlighet för externa gäster att delta vid examenshögtiden beslutas när antal deltagande examinander är bekräftat då antalet platser i Blå Hallen är begränsat. Om restplatser finns kan reservlista komma att tillämpas. Gäster anmäls via samma inbjudan, och gästbiljetter skickas per e-post till examinanden.

Silviautbildningarna

Utbildningarna som Sophiahemmet Högskola har gemensamt med Stiftelsen Silviahemmet har en egen mycket omtyckt och stämningsfull diplomeringsceremoni på Drottningholms Slottsteater, men många Silviasjuksköterskor och Silviasystrar deltar också i examenshögtiden i Blå hallen, Stockholms stadshus.