English
Meny

Fler Sophiasystrar och barnmorskor till vården!

En tid som denna känns det viktigare än någonsin att få hylla alla som utbildat sig till samhällsviktiga legitimationsyrken. Förra veckan var det dags att manifestera att ytterligare hundratals sjuksköterskor och barnmorskor gått i mål med sina studier hos oss på Sophiahemmet Högskola.

Just nu behövs de mer än någonsin för patienter, närstående, och för alla barn som föds till en ny och annorlunda värld. Examensceremonin är vår största fest som vanligtvis går av stapeln i Stadshuset med broschutdelning och uppträdanden inför jubilarer och gäster. Efter ett år där vi fått vänja oss vid det föränderliga och oförutsägbara fick vi istället ordna en digital ceremoni med liknande inslag som vid den analoga examenshögtiden.

Vi har under året som gått visat på kraften när alla hjälps åt och tar ansvar i en svår tid och vi får inte glömma att fira våra framgångar: Att studera till sjuksköterska och barnmorska är populärare än någonsin, högskolans forskning har lett till ny kunskap som kommer att förbättra vården, regeringen har utökat vårt utbildningsuppdrag och därtill har vi omskolat och kompetensutvecklat tusentals personer som har avlastat vården och nu bidrar till ett patientsäkert och förtroendefullt vaccineringsgenomförande i Sverige.

Jag vill tacka och lyckönska alla studenter som kämpat, tagit ansvar och visat på stort tålamod och uthållighet under sin tid hos oss. Jag hoppas ni fått med er styrka och kraft i hur ni och vi tillsammans ska fortsätta vara det goda exemplet i framtiden. Känn er riktigt, riktigt stolta!

Johanna Adami

Johanna Adami är sedan 2016 rektor för Sophiahemmet Högskola och har en bakgrund som läkare och professor i epidemiologi på Karolinska Institutet. Johanna har en masterexamen i folkhälsa från Harvard University och har haft chefspositioner inom näringslivet och innovationsmyndigheten VINNOVA. Hon är styrelseordförande för S:t Eriks Ögonsjukhus och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och har även ansvarat för olika regeringsuppdrag och internationella uppdrag inom WHO, OECD och EU.