English
Meny

Ett annorlunda år

WHO har utsett 2020 till sjuksköterskans och barnmorskans år till minne av Florence Nightingales 200 årsdag. Världens sjuksköterskor står i frontlinjen och möter alla människors behov av hälsa, vård och omsorg – inte minst nu under covid-19-pandemin. Utan dem skulle ingen hälso- och sjukvård fungera.

Pandemin har djupt påverkat mänskligheten och alltför många har mist sina nära och kära. Hela samhällen har drabbats av inte bara sjukdom utan också av arbetslöshet, fattigdom, ensamhet och psykisk ohälsa.

När pandemin drabbade världen för snart ett år sedan tog vi på Sophiahemmet Högskola avstamp i vår humanistiska värdegrund och våra medarbetares kompetens och engagemang för att bidra till vården och världen. Alla medarbetare och studenter har under detta utmanande år visat på kraften när alla hjälps åt och tar ansvar i en svår tid.

Högskolan har rekordstort ansökningstryck till våra utbildningar, regeringen har utökat vårt utbildningsuppdrag och samtidigt har ett antal av våra lärare hoppat in som extra resurser i sjukvården. Därtill vi har utbildat hundratals personer inom andra branscher. I januari startar vi en nationell webbutbildning för att säkra kompetensen hos alla sjuksköterskor som ska garantera patientsäkerheten för den kommande vaccinationsinsatsen för Sveriges invånare.

Vi har under 2020 lärt oss att mycket måste, och kan, göras annorlunda. Min jul kommer, som för många andra, också bli på ett annat sätt. På julafton kommer jag kombinera ett mindre familjefirande med att dela ut matkassar till personer som av olika skäl saknar sammanhang och gemenskap inom organisationen Jul i gemenskap (https://juligemenskap.se/; https://www.volontarbyran.org/).

Jag ser hoppfullt fram emot 2021 och vill passa på att önska er alla en annorlunda God Jul och ett hoppfullt Gott Nytt År!

Johanna Adami

Johanna Adami är sedan 2016 rektor för Sophiahemmet Högskola och har en bakgrund som läkare och professor i epidemiologi på Karolinska Institutet. Johanna har en masterexamen i folkhälsa från Harvard University och har haft chefspositioner inom näringslivet och innovationsmyndigheten VINNOVA. Hon är styrelseordförande för S:t Eriks Ögonsjukhus och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och har även ansvarat för olika regeringsuppdrag och internationella uppdrag inom WHO, OECD och EU.