English
Meny

En hoppfull examen

Den 11 juni var en stor och viktig dag på Sophiahemmet Högskola då flera hundra sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, Silviasystrar och Silviasjuksköterskor examinerades.

I en tid som denna känns det viktigare än någonsin att hylla alla som utbildat sig till samhällsavgörande vårdyrken. Att välja en vårdutbildning är ett privilegium där man resten av yrkeslivet har en arena av möjligheter. Just nu behöver vården denna viktiga kompetens mer än någonsin.

Behandling av smittsamma sjukdomar är ett område med många banbrytande framgångar de senaste decennierna. År 2020 bröts denna trend då covid-19 tog hela vår jord i besittning. Miljontals människor har mist sina liv, har förlorat sina nära och kära. Hela samhällen har påverkats när människor blivit utan arbete, drabbats av fattigdom, ensamhet och psykisk ohälsa. I allt detta står världens vårdprofessioner i frontlinjen och möter alla människors behov av hälsa, vård, omsorg och vaccinering.

Sophiahemmets studenter och medarbetare har visat på kraften när alla hjälps åt och tar ansvar i en svår tid och vi får inte glömma att fira våra framgångar: Att studera till olika vårdyrken är populärare än någonsin – det är helt enkelt framtidsyrken. Högskolans forskning har lett till ny kunskap som kommer att förbättra vården. Regeringen har utökat högskolans utbildnings- och forskningsuppdrag och därtill har högskolan omskolat och kompetensutvecklat tusentals personer som bidragit till vården, omsorgen och ett patientsäkert och förtroendefullt vaccineringsgenomförande.

Jag vill tacka alla studenter som kämpat, tagit ansvar och visat på stort tålamod och uthållighet under er tid hos oss. Jag hoppas ni fått med er styrka och kraft i hur ni och vi tillsammans ska fortsätta vara det goda exemplet i framtiden. Känn er riktigt, riktigt stolta och tänk på att det finns ljus och hopp och att ni är efterlängtade!

Johanna Adami

Johanna Adami är sedan 2016 rektor för Sophiahemmet Högskola och har en bakgrund som läkare och professor i epidemiologi på Karolinska Institutet. Johanna har en masterexamen i folkhälsa från Harvard University och har haft chefspositioner inom näringslivet och innovationsmyndigheten VINNOVA. Hon är styrelseordförande för S:t Eriks Ögonsjukhus och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och har även ansvarat för olika regeringsuppdrag och internationella uppdrag inom WHO, OECD och EU.