English
Meny

En annorlunda examen

Den 11 juni är en stor och viktig dag på Sophiahemmet Högskola. Denna dag examineras flera hundra sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, Silviasystrar och Silviasjuksköterskor. Vi firar dessa studenter som valt att utbilda sig för att kunna ge en högkvalitativ vård och omsorg till andra. De behövs just nu mer än någonsin.

Vår hyllning sker efter en vår och en försommar där nästan allt som vi brukar räkna som normalt blivit onormalt. Vi har vant oss vid att umgås digitalt eller bara i små grupper och utomhus. Därmed kan ingen högtidlig ceremoni i Stadshuset genomföras med stolta släktingar och vänner. Men även om vår traditionsenliga examenshögtid är uppskjuten till februari nästa år så vill jag, Sophiahemmets hedersordförande H.K.H. prinsessan Sofia och våra lärare ändå manifestera denna glädjens dag, men med en digital examenshälsning.

Denna annorlunda examensdag påminner oss om ett världsläge som ingen av oss kunde förutse och som påverkat oss alla på många olika sätt. Människor har förlorat sina liv och sina nära och kära. Hela samhällen har drabbats av arbetslöshet och fattigdom. Ensamheten har blivit påtaglig och sjukvården och omsorgen har stora påfrestningar.

Behovet av nya medarbetare till vården är stort och efterlängtat. Sophiahemmet Högskola har en synnerligen viktig roll när det gäller att ständigt fylla på den svenska vården och samhället i stort med ny personal, kunskap och kompetens.
Med detta sagt, vill jag avsluta med att TACKA alla de studenter och medarbetare på Sophiahemmet Högskola som kämpat, tagit ansvar och visat på stort tålamod och uthållighet under den här speciella tiden när allt ställdes om. Ni klarade det!

Varmt grattis och lycka till!

Johanna Adami

Johanna Adami är sedan 2016 rektor för Sophiahemmet Högskola och har en bakgrund som läkare och professor i epidemiologi på Karolinska Institutet. Johanna har en masterexamen i folkhälsa från Harvard University och har haft chefspositioner inom näringslivet och innovationsmyndigheten VINNOVA. Hon är styrelseordförande för S:t Eriks Ögonsjukhus och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och har även ansvarat för olika regeringsuppdrag och internationella uppdrag inom WHO, OECD och EU.