English
Meny

Världsledande forskare samlas för seminarium om muskelhälsa

Pressinbjudan

Inför öppnandet av en ny neuroklinik på Sophiahemmet i Stockholm:

Fredagen den 27 april arrangerar Sophiahemmet, i samarbete med forskningsstiftelsen Tesch-Övermo, ett seminarium om muskelhälsa med Sveriges och världens främsta experter inom fysiologi och neurologi. Bland föreläsarna märks bland annat den amerikanska professorn Reggie Edgerton från University of California, Los Angeles, som genom banbrytande forskning och behandlingsmetoder har fått förlamade personer att gå, samt svenske professorn Per Tesch, expert på träningsmetoder för astronauter vid rymdfärder. En annan föreläsare är elithockeyspelaren Nils Ekman, som berättar om vägen tillbaka efter den stroke han drabbades av 2010.

Seminariet hålls inför öppnandet en ny neuroklinik på Sophiahemmet, vars verksamhet ska inrymma såväl forskning som patientvård.  

– Sophiahemmets verksamhet bygger på forskning, vård och utbildning av högsta klass. Att stå som medarrangör för ett seminarium där revolutionerande forskningsresultat presenteras och skapa grund för fortsatta rön, kring till exempel neurorehabilitering, är viktigt för oss. Vi ser Sophiahemmet som en naturlig plats för att samla både forskning och patientverksamhet inom neurologi, säger professor Peter Aspelin, ordförande i Sophiahemmets forskningsutskott.

Stiftelsen Tesch-Övermo, vars verksamhet syftar till att initiera och finansiera forskning och utveckla metoder som främjar fysisk aktivitet hos män och kvinnor i alla åldrar, är medarrangör. Talare på seminariet är Per Tesch, grundare:

– För att hjälpa det stora antal människor som drabbats av stroke behöver vi utveckla träningsmetoder och tekniker som förbättrar muskelhälsa och därmed livskvalitet. Satsning på fortsatt tillämpad forskning är avgörande, säger Per Tesch.

TID: Fredagen den 27 april 2012, kl 8.00-13.00

PLATS: Nya salen, Sophiahemmet Högskola, Valhallavägen 91, ingång R, 2 tr

MODERATOR: Annika Dopping

För pressackreditering och intervjuer, vänligen kontakta:

sophiahemmet@golinharris.se  


PROGRAM OCH INFORMATION OM FÖRELÄSARE

08.00 REGISTRERING

08.15 VÄLKOMSTHÄLSNING

Peter Möller, chefläkare Sophiahemmet Sjukhus

08.25 MUSKELHÄLSA: BETYDELSE VID SJUKDOM?

Jan Henriksson, Professor, Karolinska Institutet. Jan Henriksson undervisar i fysiologi på Karolinska Institutet. I sin forskning är han engagerad i utveckling och tillämpning av medicinsk rehabilitering för att förhindra fysisk inaktivitet hos individer med långvarig sjukdom.

09.00 PHYSICAL TRAINING AFTER COMPLETE SPINAL CORD INJURY

Reggie Edgerton, Professor, University of California, Los Angeles. Reggie Edgerton är mannen som för första gången lyckats få en förlamad och rullstolsburen man att gå. I flera år var han den nu bortgångne Christopher Reeves (Stålmannen) läkare.

09.55 KAFFE

10.25 FRÅN HOCKEYRINKEN TILL LIVET EFTER STROKE

Nils Ekman, f d ishockeyproffs. Med 264 NHL-matcher, 40 landskamper och 102 elitseriematcher i bagaget drabbades Nils Ekman av stroke 2010. Han berättar om rehabiliteringen och hur den tidigare träningen på elitnivå har påverkat hans väg tillbaka.

10.55 STROKE – EN TRÄNINGSUTMANING PÅ ELITNIVÅ

Jörgen Borg, Professor, Karolinska Institutet. Jörgen Borg har varit engagerad i utvecklingen av den tidiga rehabiliteringen efter förvärvade hjärnskador hos ”unga vuxna”, som drabbats av stroke och/eller trauma.

11.35 FYSISK TRÄNING VID ÄRFTLIG MUSKELSJUKDOM – HJÄLPER DET?

Marie Kierkegaard, Med Dr; Leg Sjukgymnast, Karolinska Institutet. Marie Kierkegaard träffar i sitt arbete personer med olika ärftliga muskelsjukdomar och ger riktlinjer för hur man kan ge råd om fysisk aktivitet till dessa personer. 

12.15 MUSKELHÄLSA OCH LIVSLÅNG FYSISK TRÄNING – LÄRDOMAR FRÅN OLYMPISK IDROTT OCH RYMDFÄRDER

Per Tesch, Professor, Mittuniversitetet. Per Teschs forskning har fokuserat på hur skelettmuskulatur och fysisk arbetsförmåga påverkas vid extrem inaktivitet. Per Tesch förmedlar insikter om hur astronauter kämpar för att undvika muskelförtvining och hur skidåkande OS-mästare håller formen efter 90. 

13.00 AVSLUTNING MED LUNCH