English
Meny

Unga idrottare behöver balans

Fredrik Johansson, naprapat och forskare vid Sophiahemmet Högskola, svarar på frågor om unga och träning.

I dagarna kommer din bok Träna och coacha unga idrottare. Vad hoppas du den ska bidra till?
– En helhetssyn på träning för ungdomar. Det är mycket som händer i unga människors liv och då är det viktigt att alla delar i vardagen fungerar så att de får möjlighet att utvecklas såväl fysiskt som mentalt och socialt.

Vad utmärker unga idrottare?
– Hög ambitionsnivå. De vill lyckas inom alla områden, inte bara idrotten. Bra skolresultat, omtyckt av kompisar och en bra relation till sina föräldrar. Det kan bli väldigt tufft att leva upp till alla krav, och det verkar som att flickorna verkar ha det tuffast.

Vad är styrkan respektive svagheten med att vara ung idrottare?
– Styrkan är att de är väldigt fokuserade oavsett vad de gör. Utmaningen är att de inte alltid inser att de också behöver andningspauser då och då.

Vad är viktigt för att de ska kunna utvecklas på ett bra sätt?
– En bra grund med goda relationer till familj, tränare, kompisar och skola – och det vi kallar social återhämtning. De här ungdomarna vill träna och tävla mycket, och då måste föräldrar och tränare hålla dem tillbaka i vissa sammanhang. Ibland är det nödvändigt att släppa träning och prestation och istället gå på bio eller ligga i soffan.

Det skrivs mycket om bantningshets, överträning och andra problem inom idrotten. Hur kommer vi tillrätta med det?
– Det är en svår fråga, men jag tror nyckeln är utbildning. Det behövs en ökad medvetenhet om att ungdomar måste få utvecklas i sin takt inom alla områden.

Hur ska en bra tränare och coach vara?
– En tränare ska lära ut tekniken, medan coachen ska hjälpa den unga idrottaren att hitta sin väg mot målet. Så det gäller att känna in och anpassa sin coachning till just den personens nivå och att säga rätt sak vid rätt tillfälle. Det är inget lätt uppdrag, men oerhört viktigt.

Vilka är utmaningarna för dem som tränar unga idrottare?
– Högpresterande ungdomar är väldigt hårda mot sig själva. Så de bör hålla sig mer neutrala både i framgång och motgång, och tona ner jakten på resultat.

Hur kan jag som förälder stötta min ungdom på bästa sätt?
– Att vara engagerad, men inte bli för involverad. Och komma ihåg att det inte är min idrott utan mitt barns.

Boken Träna och coacha unga idrottare ges ut av SISU idrottsböcker.

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz & Pixabay