Meny

Boktips

Boktips från biblioteket

Diabetespsykologi : för ökad livskvalitet

Jon Haug
Hylla Veod
Insulinreglering är en psykologisk utmaning som är oupplösligt förknippad med livet med diabetes. Alla mätningar, beräkningar och all oro tär på ens kra¬fter. Författaren betonar vikten av att stabilisera blodsockret inom vissa gränser snarare än att fokusera på enskilda värden, kost och livsstil. Han visar hur man psykologiskt kan förhålla sig till oro och ilska – och påverka sina blodsockervärden.

Toward a better world : the social significance of nursing

Mark Lazenby
Hylla Vpg
Nurses are positioned on healthcare’s front line, intimately connected to individuals, families, and communities. How can they leverage this position to work for the common good? Mark Lazenby, a philosopher and a nurse, presents a plan of action. He argues that nurses advance the good society when they fulfill fundamental obligations. Promoting equality, peace and respect, providing assistance and safety, and safeguarding the health of our planet are among these obligations. By acting upon them, nurses become a force for social change in their communities.

Dina dolda drivkrafter : hur tre psykologiska behov styr ditt liv

Angela Ahola
Hylla Do
Varför gör vi egentligen som vi gör? Vad styr ditt och andras beteende? Svaret är tre drivkrafter som har mejslats fram av evolutionen under miljoner år och hjälpt Homo sapiens att överleva: Strävan efter trygga relationer, status och ny kunskap. Författaren beskriver hur våra dolda drivkrafter styr våra behov, reaktioner och handlingar men också hur fel det kan bli i krocken mellan dessa urkrafter och vår moderna livsmiljö.

Somna & somna om : 101 sätt att få kroppen att slappna av

Linda Wirén
Hylla Do
Det här är en bok för alla som har svårt att somna på kvällen eller som vaknar på natten och inte kan somna om. Teknikerna i boken har som syfte att komma förbi våra uråldriga hjärnors larmsystem, få kontakt med kroppen och övertyga den om att det inte är någon fara – att inget rovdjur väntar bakom hörnet. En stressad hjärnas larmsystem signalerar fara, men för att kunna sova gäller det att koppla bort hjärnan. I boken delar ett antal experter med sig av sina bästa tips på fysiska kroppstekniker att ta till.

Människan i provröret : reportage från genteknikens frontlinjer

Torill Kornfeldt
Hylla Vaa
Den nya genteknikens framväxt har gått i rasande fart. Med gensaxen crispr kan vi troligen bestämma våra barns egenskaper och slippa sjukdom och åldrande. Men det finns också risker. Hur ska vi hantera de nya verktygen som kan förändra vår arvsmassa? Vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt har rest över hela världen för att träffa människorna som driver utvecklingen. Hon har besökt exklusiva fertilitetskliniker i Sydkorea, cancerläkare i Kina som experimenterar på obotligt sjuka patienter och bio-hackers i amerikanska storstäder som vill göra den nya tekniken tillgänglig för alla.

Bantardoktorn rockar fett : anekdoter från ett läkarliv

Stephan Rössner
Biografihyllan
Stephan Rössner ger oss en inblick i livet som läkarstudent och nyutexaminerad läkare på sextio- och sjuttiotalen. Vi får även ta del av hårresande, humoristiska, och ibland hjärtskärande, fallstudier från oförglömliga patienter. Till exempel får vi följa med en ung Stephan Rössner som blir utkallad på hembesök som nattjourläkare, träffa de dåtida giganterna inom kirurgin och dessutom kliva in bakom kulisserna på Karolinska sjukhuset.

Studentköket : klimatsmart

Lena Djuphammar och Ann-Cathrine Johnsson
Hylla Qca
I den här boken hittar du recept som är klimatsmarta, enkla och nyttiga. Klimatsmart betyder ofta även hälsosamt eftersom vi behöver äta mer mat från växtriket och dra ner på köttet för att gynna klimatet. Och det som är bra för klimatet gynnar ofta även plånboken! Förutom recept hittar du även konkret hjälp med att handla grönare.

Smart : vad vetenskapen säger om intelligens

Maria Gunter
Hylla Doe
Den som har hög IQ mår också bättre, lever längre och har andra fördelar i livet, visar forskning. IQ-test är det bästa mått vi har för att mäta intelligens. Ändå vet vi mycket lite om vad intelligens egentligen är. Forskningsområdet är fullt av polariserande frågor om människovärde, kön, ras, arv och miljö. Där finns även en mörk historia av rashygien och diskriminering, och även forskningsfusk. Hur hanterar vi kontroversiella forskningsresultat? Och vad mäter egentligen ett antagningsprov till Mensa?

Närmare naturen : vetenskap och vetskap om varför vi mår bra därute

Åsa Ottosson, Mats Ottosson och Roine Magnusson
Hylla Vnab
En populärvetenskaplig bok om varför vi mår bra av att vistas ute, bland träden och fåglarna, i solen, vid vattnet och utsikterna. Bekymmer och stress blir mindre tunga om vi går ut ur människobubblan och in i det där större levande sammanhanget. Efter snart fyrtio år av forskning i ämnet har naturens förmåga att göra oss friskare, gladare, lugnare och smartare blivit erkänd på allvar. Att närhet till naturen också kan bygga trygghet och existentiellt fotfäste pratas det inte lika mycket om, något som författarna till den här boken vill ändra på.

Jaget och jobbet : att navigera i det moderna arbetslivet

Anna-Lena Sundlin och Paul Sundlin
Hylla Doka
Boken förklarar hur vi skapar ett bra arbetsliv för oss själva och samtidigt bidrar till en konstruktiv arbetsmiljö. Det krävs ett visst mått av självkännedom och här finns hjälp att reflektera över viktiga områden, som hur den egna rollen fungerar i sitt sammanhang och i relation till andra, hur vi kan navigera under osäkra förhållanden och vilken roll motivationen spelar samt praktisk vägledning för att få till den viktiga återhämtningen.