Meny

Boktips

Boktips från biblioteket

Behandlingen : 205 dagar i kräftrike
Yvonne Hirdman
Biografihyllan
Men varför inte just jag när så många andra också drabbas? Det är mantrat som Yvonne Hirdman försöker besvärja ödet med, under den tillsynes ändlösa behandlingen mot bröstcancer operation, cellgifter, strålning. Via dagboksanteckningar får vi följa henne på resorna till och från sjukhuset, framgångarna, bakslagen, känslorna inför den kropp som tas ifrån henne.

Mannen som ordnade naturen : en biografi över Carl von Linné
Gunnar Broberg
Biografihyllan
Här får vi följa den märkvärdiga historien om prästsonen från Småland som blev en av sin tids mest kända personer. Rousseau lät meddela: ”För mig finns ingen större man i världen.” Goethe erkände att ”näst Shakespeare och Spinoza har ingen betytt mer för mig”. Mannen som ordnade naturen är skriven av Linnéauktoriteten Gunnar Broberg och bygger på många decenniers studier av Linnés omfattande kvarlåtenskap.

BB-krisen : sveket vid livets början
Lisa Bjurvald
Hylla Vgab
BB-krisen avtäcker en verklighet som är värre än vad som hittills varit känt. Men boken är också berättelsen om ett folkligt uppror – och en skarp appell för hur förlossningsvården måste förändras.

Till bildningens försvar : den svåra konsten att veta tillsammans
Sverker Sörlin
Hylla Be
Bildning har varit ett centralt begrepp för det moderna framstegets tidevarv – en väg för den enskilda människan att lära och växa alltsedan 1700- talets upplysning. Den gör att vi kan överskrida de begränsningar som ryms i nation, kön, religion, etniskt ursprung eller andra identiteter. Bildning har blivit än mer viktig, i en tid när mörka skuggor drar över världen. När sanningen privatiseras och allt fler stängs inne i åsiktsburar. Vi har mer kunskap än någonsin – men vi vet allt mindre tillsammans.

A history of nursing
Louise Wyatt
Hylla V:k
A History of Nursing explores the history of nursing by investigating the earliest records of the caring profession, how it progressed and what established it along the way to becoming the nursing we see today.

Där livet är fullkomligt
Silvia Avallone
Hylla Hce
Där livet är fullkomligt följer nio månader i sjuttonåriga Adeles liv i höghusområdet Villaggio Labriola, utanför Bologna. Adele blir gravid med den småkriminelle pojkvännen Manuel och våndas över beslutet om hon ska behålla barnet eller adoptera bort det. Ska hon ge barnet, och sig själv, en möjlighet att komma bort från förorten, till ett bättre liv?
Parallellt får vi följa akademikerparet Dora och Fabio i den välmående universitetsstaden Bologna. Deras relation är låst av de misslyckade försöken att få barn och ett uppbrott kommer allt närmare. När de till slut ger upp sina försök och ansöker om att bli adoptivföräldrar tänds hoppet på nytt.

Konsten att skära i kroppar : Joseph Lister & den moderna kirurgins födelse
Lindsey Fitzharris
Biografihyllan
En läkare förvandlade kirurgin från ett chansartat blodbad till en modern vetenskap där patienterna faktiskt botades – och överlevde. Joseph Lister var övertygad om att något som kallades bakterier orsakade de dödliga infektionerna och att de kunde stoppas genom att sterilisera sår och instrument. Gastkramande och otäckt detaljerat berättar Fitzharris om hur Lister trotsade samtida kolleger och konventioner och förde oss in i den moderna tiden.

Säker vård – nya perspektiv på patientsäkerhet
Synnöve Ödegård (red.)
Hylla Vp
I Säker vård – nya perspektiv på patientsäkerhet redovisas ett nytt sätt att tänka kring patientsäkerhet. Bland annat beskrivs begreppen Safety I och Safety II samt metoden FRAM som illustreras med praktiska exempel. Dessutom får läsaren kunskap om sambanden mellan patientsäkerhet, kvalitet, säkerhetskultur och arbetsmiljö.

Denna webbsida använder cookies. Läs mer cookies och webbplatsen