Meny

Boktips

Boktips från biblioteket

Perspektiv på empati
Jan Arlebrink
Hylla Do
Empati är ett begrepp som ofta används inom vården och begreppet har en nära relation till flera andra företeelser inom hälso- och sjukvården. Det övergripande syftet med boken är att belysa olika aspekter av empati som är av betydelse för ett personcentrerat arbete samt att visa att ett empatiskt förhållningssätt från personalens sida är en viktig del i patientens återvinnande av hälsa.

Le! : det är inte tanken som räknas: om vikten av att ha kul på jobbet
Ami Hemviken och Inger Lundin
Hylla Doka
Arbetsglädje och engagemang får människor att må bra och verksamheter att växa. Men stress och ständiga förändringar gör många av oss uppgivna – och då hjälper det inte med lyxiga kaffemaskiner eller extra många bananer i fruktkorgen. Hur ska vi hitta arbetsglädjen och engagemanget igen? Den här boken handlar om hur du med större medvetenhet och små förändringar av ditt sätt att agera kan få roligare på jobbet, samtidigt som du bidrar till en mer kreativ och framgångsrik arbetsplats. Uppmuntran, humor och gemenskap betyder mer än du tror. Bra kommunikation bidrar också till arbetsglädjen – hur du säger saker är minst lika viktigt som vad du säger.

Ändå inte försvunnen: om sorg, tröst och att vara människa
Lasse Berg
Hylla Dokc
Författaren Lasse Berg och hans fru reste i Sydafrika när de fick telefonsamtalet som fullständigt raserade deras tillvaro. Dottern Linda, 34 år gammal, hade just förblött i parets lägenhet efter en fullständigt osannolik olycka.  Vi får följa författaren när han försöker ta sig igenom det värsta en förälder kan råka ut för. Men det är också en typisk Lasse Berg-bok där han angriper sitt ämne genom att söka i människans ursprung. Att älska, mista, sörja och trösta kanske är det detta som gör oss mänskliga?

Kvinnor i kamp: 150 års kamp för frihet, jämställdhet, systerskap!
Barta Breen och Jenny Jordahl
Hylla Ohj
En seriebok som på ett initierat, lättfattligt och roligt sätt berättar om kvinnorättsrörelsens många dramatiska slag ur ett unikt internationellt och historiskt perspektiv.

Osteoporos: frakturer och träning
Ingrid Bergström (red.)
Hylla Ven
Osteoporos utgör en av de avgörande riskfaktorerna för frakturer. Boken ger en djupgående presentation av benmetabolismen och den mekaniska påverkan på benet, benets utveckling från unga år till åldrandet samt av osteoporos och sjukdomens orsaker. Den ger en detaljrik beskrivning av diagnostik, utredning och handläggning av osteoporos. Baserat på aktuell forskning presenteras ett nytt koncept för hur patienter med osteoporos med olika typer av frakturer ska träna som komplement till övrig behandling.

Gerodonti: äldretandvård i teori och praktik
Ulrika Lindmark m. fl.
Hylla Vk
I takt med att allt fler blir äldre och behåller allt fler tänder i högre åldrar krävs ökad insikt i hur andra vårdprofessioner arbetar, förmåga till samarbete över professionsgränser och implementering av anpassade munvårdsprogram och förebyggande munhälsoinsatser. Den här boken ger kunskap om både det friska åldrandet och de vanligaste sjukdomarna hos äldre personer samt deras påverkan på den orala hälsan.

Palliativ vård vid demens
Johan Sundelöf och Petra Tegman
Hylla Vpm
Demens är ett obotligt, fortskridande sjukdomstillstånd som förr eller senare leder till döden. Genom ökad kunskap och rätt verktyg hos personalen kan både den som är sjuk och närstående få uppleva bästa möjliga livskvalitet och en värdig tid i livets slutskede. Ytterst handlar det om att teamet samarbetar strukturerat för att skapa förutsättningar för god palliativ vård. Den här boken utgår från förhållningssättet i palliativ vård vid demens som kan sammanfattas med tre ord. Hjärna för den kunskap som behöver finnas, hjärta för omsorgen och händer för den livsnödvändiga närhet som skapar trygghet, livskvalitet och ro inombords.

Osynligt sjuk: medan livet passerar
Karin Alvtegen och Karin Thunberg
Biografihyllan
Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet är ett hårt slag. När sjukdomen dessutom smyger sig på med diffusa och osynliga symptom blir bördan ännu tyngre. Vården misstänkliggör och ifrågasätter och omgivningen misstror. Det drabbade den framgångsrika författaren Karin Alvtegen när hon för sex år sedan insjuknade i ME, en neurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Hon berättar om hur det är att lära sig leva med en obotlig sjukdom, hur man tvingas ompröva sina livsval och se på dem med nya ögon.

Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort
Eric Rosén
Biografihyllan
En bok om att bli vuxen i skuggan av ett brott och om den märkliga kärlek som kan finnas till en pappa som gjort något helt oförlåtligt.  Hemma hos Erics pappa är allt noggrant ordnat. Så länge han tar sin medicin är han en rolig, varm och nästan helt normal pappa. Så när Eric är 17 och telefonen ringer, och hans bror i andra änden berättar att pappa misstänks ha mördat en kompis från Kolmårdens behandlingshem, kommer det som en chock. Hans pappa är på många sätt hopplös, både som förälder och samhällsmedborgare. Men mördare?

Minnen av framtiden
Siri Hustvedt
Hylla Hce
Roman. Den åldrande huvudpersonen minns tillbaka till den tid då hon anlände till New York. Året var 1978. Hon kom från landet, Minnesota, hade inga pengar – men önskade inget hellre än att få uppleva den stora stadens magi, litteraturen, konstnärerna, festerna. I stället blev hon snart som fixerad vid sin granne Lucy Brite: Vem är denna märkliga kvinna? Är hon galen? Pratar hon med sig själv? Nu, fyrtio år senare i samma stad, hittar hon en gammal anteckningsbok från tiden med Lucy Brite, tillsammans med en aldrig avslutad roman. Det blir en resa tillbaka till det förflutna, som ändå på ett märkligt sätt tycks ha en hel del med hennes nuvarande liv att göra.

Denna webbsida använder cookies. Läs mer cookies och webbplatsen