English
Meny

Introduktion till svensk hälso- och sjukvård

Fristående kurs

- 4 veckor Avancerad nivå Helfart

Go to english version

Är du läkare eller sjuksköterska med yrkeslegitimation från land utanför EU eller EES och vill ha en introduktion till svensk hälso- och sjukvård? Då är denna kurs något för dig!

Introduktionsutbildningen ger en inblick i hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar och hur processen för att få svensk legitimation ser ut. Kursen innefattar teoretisk utbildning inom bland annat vårdetik, patientsäkerhet och regelverk som kompletteras med språkstudier och praktik inom vården.

Målgruppen är legitimerad sjukvårdspersonal som vistas i Sverige enligt massflyktsdirektivet samt för nyanlända och asylsökande med legitimationsutbildningar utanför EU/EES.

Vid intresse, kontakta oss genom introkurs@shh.se.

Vanliga frågor och svar

Vem kan anmäla sig till kursen?

Läkare och sjuksköterskor med yrkeslegitimation från land utanför EU/EES. Vänligen notera att vi inte kan ta emot anmälningar från andra yrkesgrupper just nu.

Vilka språkkunskaper behöver man?

Kursen går på engelska. För att klara kursen behöver du behärska engelska väl i tal och skrift och kunna kommunicera obehindrat.

När kan man registrera sig på kursen?

Kursregistrering påbörjas i augusti. Om du är intresserad av kursen ska du höra av dig till oss via introkurs@shh.se. Alla läkare och sjuksköterskor som uppfyller sökkriterierna och som har intresseanmält sig kommer att få information från oss om kursregistreringen den 15 augusti.

Vilka dokument behöver jag skicka in till er?

Om du redan har fått din examen bedömd hos UHR och intresseanmält till introkurs@shh.se kan du bara vänta på att vi återkommer till dig i augusti

Om din bedömningsprocess ännu pågår eller inte påbörjats, behöver vi få kopia på ditt betyg. Alla läkare och sjuksköterskor som uppfyller sökkriterierna kan skicka dessa till oss via introkurs@shh.se. Dokumenten behöver inte översättas. Om vi behöver mer information återkommer vi till dig.

Kommer ni att ordna kurser också för andra yrkesgrupper än läkare och sjuksköterskor?

Tyvärr vet vi inte ännu om detta kommer att vara möjligt. Om ett sådant tillfälle uppkommer så informerar vi om det via vår hemsida så du är välkommen att hålla utkik här.

Vilken tid går kursen och när är lektionerna?

Den teoretiska delen av kursen består av egna studier i lärplattformen Canvas, så dessa kan du göra när det passar dig inom ramen för kursperioden. Den kliniska praktiken kommer att ha specifika tider men dessa bestäms och kommuniceras närmare kursstart.

Kommer den kliniska praktiken att ske i Stockholm?

Ja, den sker främst i Stockholm. Men om du har etablerat kontakt med någon lokal vårdgivare i din hemregion kan du ge oss kontaktuppgifter till din kontaktperson så kan vi höra med dem om det går att ordna praktik där du bor och är verksam. Vänligen notera att vi inte kan garantera detta, då det förstås beror på den verksamhetens möjligheter att ta emot dig och handleda.

Vad kostar kursen?

Kursen är avgiftsfri för deltagarna.

Kan man ansöka om CSN för den här kursen?

Nej, kursen är inte CSN-berättigande eftersom den inte leder till en examen.

Räknas kursen som en del av kunskapsprovet för läkare och sjuksköterskor?

Kursen ger goda kunskaper i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet men den ingår inte i kunskapsprovet.

Ger kursen högskolepoäng?

Nej, kursen ger inte högskolepoäng utan syftet är att ge deltagarna goda kunskaper i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet och på så sätt underlätta förberedelsen för kunskapsprovet och att vara yrkesverksam inom svensk hälso. och sjukvård.

Får man ett diplom när kursen är slut?

Ja, alla kursdeltagare som klarat kursen får ett diplom vid kursavslut.

Röster om utbildningen

Under perioden 2016 - 2020 genomförde cirka 150 läkare och sjuksköterskor från ett 45-tal länder en skräddarsydd utbildning som kortar vägen till svensk legitimation. För många gav den hopp om ett yrkesliv i Sverige.

Utbildningens omfattning är fyra veckor med teoretisk och praktisk utbildning med fokus på interprofessionellt lärande mellan olika yrkeskategorier inom vården.

Undervisningen sker på engelska med föreläsningar och seminarier av fördjupningskaraktär.

Kunskapsinhämtning sker via virtuella medier och modern distanspedagogik varvas med praktikpass vid olika vårdverksamheter och språkstudier.

Jag känner tacksamhet för hjälpen att ta mig in i det svenska sjukvårdssystemet så att jag kan arbeta här.
Tack!

— Lala, anestesiolog från Azerbaijan, och tidigare kursdeltagare

Upplägg

Kursen är en webbaserad distansutbildning med lärplattformen Canvas som bas.

Den motsvarar cirka två veckors interaktiva självstudier kompletterat med två veckors språkstudier och praktik inom vården.

Kursen kan läsas under en till två månader i den fart som passar deltagaren.

För att kunna genomföra kursen krävs tillgång till internet.

Kursen examineras genom självrättande test och kursintyg erhålls efter godkänd examination.

Behörighet

För tillträde till utbildningen krävs att sökande:

  • Har legitimation som sjuksköterska eller läkare från land utanför EU/EES
  • Kan behärska engelska språket

Innehåll

Efter avslutad kurs kommer deltagaren ha fått kunskap om:

  • Patientsäkerhetsarbete
  • Yrkesroll och professionellt förhållningssätt
  • Vårdetik
  • Organisation och lagstiftning
  • Teamarbete och samverkan med andra professioner
  • Processen för att få svensk legitimation
Kursledare
Kursadministratör