Meny

Covidvaccinering i praktiken

1 dag Avancerad nivå Helfart

Är du legitimerad sjuksköterska och vill bidra till den nationella vaccinationsplanen vid covid-19-pandemin? Då är denna vaccinationsutbildning på högskolenivå något för dig!

Den webbaserade utbildningen vänder sig till legitimerade sjuksköterskor som ska få formell kompetens att ordinera covid-19-vaccin enligt Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2017:53, HSLF-FS 2020:81). Kursen riktar sig även till distriktssköterskor, barnsjuksköterskor och läkare som vill fortbilda sig inför covidvaccineringen.

Målet med kursen är att fördjupa kunskapen hos de som arbetar med patientfrågeställningar om covid-19-vaccinering, indikationer och riskbedömningar samt ordinerar och/eller administrerar vaccin till vuxna. Godkänd kurs kan användas som underlag av verksamhetschef att ge ordinationsrätt för covid-19-vaccin för sjuksköterskor som saknar den formella kompetensen.

Fakta om kursen

Ges som:
Webbaserad distansutbildning

Kursperioder:
Löpande med start 25 januari 2021

Anmälan:
Öppnar 7 januari 2021
Är bindande och sker via länk

Pris (exkl. moms):

1-100 personer: 950 kr/person

101-200 personer: 750 kr/person

Över 200 personer: 650 kr/person

Kontakt:
covid19vaccinkurs@shh.se

Upplägg

Kursen är en webbaserad distansutbildning som genomförs helt självständigt med lärplattformen Canvas som bas och motsvarar cirka en dags interaktiva självstudier. Den ges på helfart och för att kunna genomföra kursen krävs tillgång till internet samt tekniska kunskaper för att på egen hand kunna genomföra en webbutbildning. Kursmaterialet finns tillgängligt i den digitala lärplattformen i 7 dygn från kursstart och de olika momenten kan genomföras när som helst under dessa dagar. Kursen examineras genom självrättande tester. Efter avslutad och godkänd kurs får varje deltagare ett individuellt kursintyg.

Löpande kursstarter sker från den 25 januari 2021 och kurserna erbjuds så länge behov finns. Information om vilken dag kursen kan påbörjas meddelas senast en vecka före kursstart.

Behörighet

Legitimerad sjuksköterska eller legitimerad läkare

Innehåll

Digitala föreläsningar och faktagenomgång med efterföljande kunskapstest:
Sjukdomen covid-19: epidemiologi och patogenes
Grundläggande vaccinationsimmunologi

Vaccin mot covid-19:
Forskningsstudier och aktuell erfarenhet när kurstillfället ges
Allergier
Biverkningar
Intervall och dosering mellan vacciner
Särskilda patientgrupper
Registrering av vaccindoser
Informationssökning
Hur bemöta frågor och rykten

Ämnesansvarig
Helena Hervius Askling

Överläkare, PhD Infektionssjukdomar