English
Meny

Frågor och svar om examenshögtiden

Här hittar du svar på vanliga frågor om Sophiahemmet Högskolas årliga examenshögtid.

Inbjudan, anmälan och förberedelser

Jag har fått en "Save the date". Hur anmäler jag mig?

En ”Save the date” gör dig uppmärksam på högtidens datum så att du kan planera. Den innehåller ingen anmälningslänk, den får du när inbjudan skickas ut.

Vem blir inbjuden till examenshögtiden?

Alla årets studenter som blivit klara med sina studier före 7 september får en inbjudan. Observera att du ska vara klar med dina studier och dina studiepoäng ska vara inrapporterade i Ladok. Hinner du inte bli klar med din examen bjuds du in till nästa års högtid.

Hur får jag min inbjudan till examenshögtiden 2023?

Inbjudan skickas via e-post i september till de som har tagit examen inom utsatt tid. Observera att du ska vara klar med dina studier och dina studiepoäng ska vara inrapporterade i Ladok.

Får du inte någon inbjudan till den e-postadress du angivit i Ladok vänligen  kontrollera din skräppost och därefter kontakta Studieadministrationen.

Finns det möjlighet att få reservplats ifall någon avbokar sitt deltagande?

Huruvida vi kan ta in några reserver eller inte avgörs när vi vet det totala deltagarantalet. Givetvis är vårt mål att fylla Blå hallen, så kommer det färre anmälningar än beräknat lägger vi upp en reservlista som man får anmäla sig till. Information om detta kommer via sidan Examenshögtiden, samt genom nyhetsruta på Mina sidor.

Hur många gäster får man ta med sig?

Vi måste anpassa oss till de regler som gäller för Blå hallen. Dessa ger utrymme för begränsat antal gäster per examinand. Exakt antal meddelas när vi vet det totala antal examinander som är bekräftat.

Skulle det komma färre anmälningar än beräknat kommer vi att lägga upp en reservlista. Om så sker så informerar vi om detta på sidan Examenshögtiden, samt genom nyhetsruta på Mina sidor.

Får min chef komma på examenshögtiden?

Antalet gäster är begränsat, men givetvis väljer du själv vem du anmäler som din gäst.

Hur får min gäst sin biljett?

Biljett bifogas bekräftelsemailet. Du får separata bekräftelser till din e-post för dig och en per gäst. Du  ansvarar för att förmedla bekräftelse med biljett vidare till gästerna. Både du och gästerna ska uppvisa era biljetter med QR-kod vid ankomst till stadshuset. Tänk på att ni kommer att ha olika ankomsttider.

Kan jag anmäla en gäst via en kompis som inte bjuder in någon?

Varje inbjuden examinand får själv besluta vem man vill anmäla som sin gäst, men anmälan måste göras via anmälningssystemet av den person som fått inbjudan. Gästens biljett skickas till den person som anmält. Det är inte möjligt att komma in i Blå hallen utan giltig biljett. Tänk på att, om inbjudande examinand avbokar sin egen biljett så avbokas även hens gästers biljetter automatiskt.

Jag har gjort en ändring i min anmälan och fått en ny inträdesbiljett via e-post. Vad gäller?

Den nya biljetten ersätter tidigare utskickad biljett.

Kan jag ta med mina barn?

Barn som är stora nog att sitta på egen plats räknas som gäst. Barn under 3 år kan sitta i knät på en förälder/vårdare (och behöver inte anmälas som gäst), men vänligen beakta högtidens längd och utformning när du avgör om ditt barn kan delta. Det finns en liten lekhörna i anslutning till entrén, men vårdnadshavare ansvarar för sina barn även där. Det är inte tillåtet att röra sig i gångarna under ceremonin.

Tänk på att högtiden innehåller inslag av musik, hörselkåpor kan vara bra att ta med till små barn.

Kom ihåg att det inte är möjligt att ta med sig barn till examinandernas samling inför högtiden. Barnet måste vara stort nog att anlända och ankomstregistrera sig på egen hand eller anlända med annan medföljande gäst med biljett.

Jag har inte fått någon inbjudan?

Din inbjudan skickas till den e-postadress som finns registrerad i Ladok förutsatt att du den 7 september är klar med dina studier och dina studiepoäng är inrapporterade i Ladok. Det är viktigt att du uppdaterar dina kontaktuppgifter i Ladok så att de stämmer. Har du trots detta inte fått inbjudan, titta i din skräppost. Om du inte hittar den där kontakta Studieadministrationen.

Jag glömde anmäla mig?

Tyvärr kan du inte delta om du inte anmält dig inom utsatt tid och fått bekräftelse på din anmälan.

Det är ett stort evenemang med många deltagare. Placerings- och processionslistor skapas i förväg utifrån exakt antal anmälda. Allt för att du ska få en fin och minnesvärd högtid.

Önskar du delta nästa gång kan du låta oss veta det, så skickar vi en ny inbjudan när nästa högtid planeras. Om du är student hos oss nu ska du kontakta Studieadministrationen och välja ärende Examen/examenshögtiden. Är du tidigare student ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID.

Frågor om högtidsdräkt, mössa, klädsel och brosch

Hur får jag min brosch/pin?

Alla studenter som har en godkänd examen får sin brosch/pin per post, i samband med ansökan om examensbevis.

Vad är klädkoden för högtiden?

Högtidsdräkt och mössa är inget krav för sjuksköterskeexaminander, klädkod för examenshögtiden är kavaj. Det innebär kostym, elegant kjol, klänning eller byxa och topp.

Information om högtidsdräkt och mössa samt övriga klädselalternativ hittar du här.

Vid akademisk högtid ska installandi (professorer) ha högtidsdräkt. Docenter har samma klädkod som övriga gäster, d v s kavaj.

Hur ska gästerna klä sig?

Samma klädkod (kavaj) gäller för gäster som examinander.

Finns det alternativ till klänning och mössa?

Klädkod för examenshögtiden är kavaj, vilket innebär kostym, elegant kjol, klänning eller byxa och topp.

I studentexpeditionen kan du köpa både Sophiaslips och slipsnål och vi säljer även minimössor att ha på kavajslaget. Mer information om olika klädselalternativ hittar du här.

Kan någon annan hämta upp min mössa/klänning jag har beställt inför högtiden?

Det går bra, förutsatt att du meddelat ansvarig utbildningsadministratör vem som hämtar. Utlämning sker via studentexpeditionen, Hus R, plan 2, under ordinarie öppettider (som du kan se hemsidan/Mina sidor/Studentärenden) 

Kan jag byta om till festkläder/högtidsdräkt på plats?

Nej, tyvärr finns det varken tid eller utrymme att byta om på plats så du behöver komma färdigklädd i den festklädsel du valt.

Var ska jag ha mina saker under processionen och högtiden?

Väskor och jackor lämnas i garderoben som är övervakad av personal.

Du kan ha en liten handväska med dig tills repetitionen är avklarad. Efter det bör du lämna in den i garderoben. Du kan inte ha handväska när du går ner i processionen.

Måste jag tvätta klänningen och manschetter/krage innan återlämning?

Nej du ska inte tvätta dessa, de lämnas in till kemtvätt. Däremot bör du sprätta loss manschetter och krage innan du återlämnar klänningen. Återlämning sker på studentexpeditionen under gängse öppettider, eller på tider som annonseras ut separat via Mina sidor.

Högtiden

Hur ser schemat för högtiden ut?

Examinander samlas i stadshuset på seneftermiddagen för förberedelse. Gäster anländer senare. Högtiden pågår cirka 1,5 timme. Exakt schema meddelas i god tid före högtiden.

Om du och din gäst anländer samtidigt kan gästen tyvärr inte komma in förrän gästinsläppet öppnar.

 

Hur sitter examinander och gäster i Blå hallen?

Alla examinander sitter tillsammans med sitt program och medföljande gäster sitter på separat anvisade gästplatser.

Serveras det någon mat eller dryck under högtiden?

Till examinander serveras vatten, juice och frukt under repetitionen. I övrigt omfattar högtiden ingen servering. 

När släpps gästerna in i Blå Hallen?

Insläpp sker vid tidpunkt som aviseras när inbjudan sänds ut. Gästerna går in via gästentrén, Borgargården, ingång Hantverkargatan. Notera att insläpp inte är möjligt när ceremonin har startat.

De främre raderna är reserverade för examinander, i övrigt är det valfri placering. Alla bör ha intagit sina platser senast den tid som anges i inbjudan.

Kan jag komma in om jag blir sen till eventet?

Om du är examinand behöver du vara på plats för förberedelse en tid innan start. Exakta tider kommuniceras när högtiden närmar sig. Det går inte att komma in efter angivet klockslag, så se därför till att du är på plats i god tid.

Vad händer om jag blir sjuk?

Om du är sjuk ska du inte delta, för att inte riskera att smitta andra. Du kan avboka ditt deltagande via den  avbokningslänk som finns i bekräftelsemejlet. Även anmälda gäster avbokas.

Övriga frågor

Vad menas med en akademisk högtid?

Vid en akademisk högtid promoverar man nya doktorer och installerar nya professorer.

Vem kan jag kontakta om jag har frågor eller vill ändra mina kontaktuppgifter?

Om du studerar hos oss just nu kontaktar du Studieadministrationen och väljer ärende Examen/examenshögtiden. Är du tidigare student/alumn ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID. Ansvarig administratör på högskolan är Åsa Bergqvist.