English
Meny

Frågor och svar om examenshögtiden

Här hittar du svar på vanliga frågor om Sophiahemmet Högskolas årliga examenshögtid.

Inbjudan, anmälan och förberedelser

Vem blir inbjuden till examenshögtiden?

Alla årets studenter som blivit klara med sina studier före 7 september får en inbjudan. Observera att du ska vara klar med dina studier och dina studiepoäng ska vara inrapporterade i Ladok. Hinner du inte bli klar med din examen bjuds du in till nästa års högtid.

Finns det möjlighet att få reservplats ifall någon avbokar sitt deltagande?

Huruvida vi kan ta in några reserver eller inte avgörs när vi vet det totala deltagarantalet. Givetvis är vårt mål att fylla Blå Hallen, så kommer det färre anmälningar än beräknat lägger vi upp en reservlista som man får anmäla sig till. Information om detta kommer via sidan Examenshögtiden, samt genom nyhetsruta på Mina sidor.

Hur får jag min inbjudan till examenshögtiden 2022?

Inbjudan skickas via e-post i september till de som har tagit examen inom utsatt tid. Observera att du ska vara klar med dina studier och dina studiepoäng ska vara inrapporterade i Ladok.

Har du inte fått någon inbjudan till den e-postadress du angivit i Ladok vänligen kontakta studieadministrationen. Är du tidigare student hos oss ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID.

Jag hittar inte min inbjudan?

Din inbjudan skickas till den e-postadress som finns registrerad i Ladok. Har du inte fått den titta i din skräppost. Om du inte hittar den där kontakta Studieadministrationen via E-tjänster.

Jag glömde anmäla mig?

Tyvärr kan du inte delta om du inte anmält dig inom utsatt tid och fått bekräftelse på din anmälan.

Det är ett stort evenemang med många deltagare. Placerings- och processionslistor skapas i förväg utifrån exakt antal anmälda. Allt för att du ska få en fin och minnesvärd högtid.

Önskar du delta nästa gång kan du låta oss veta det, så skickar vi en ny inbjudan när nästa högtid planeras. Om du är student hos oss nu ska du kontakta studieadministrationen och välja ärende Examen/examenshögtiden. Är du tidigare student ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID.

Hur många gäster får man ta med sig?

Vi måste anpassa oss till de regler som gäller för Blå hallen. Dessa ger utrymme för begränsat antal gäster per examinand. Exakt antal meddelas när vi vet det totala antal examinander som deltar.

Skulle det komma färre anmälningar än beräknat kommer vi att lägga upp en reservlista. Om så sker så informerar vi om detta på sidan Examenshögtiden, samt genom nyhetsruta på Mina sidor.

Får min chef komma på examenshögtiden?

Antalet gäster är begränsat, men givetvis väljer du själv vem du anmäler som din gäst.

Hur får min gäst sin biljett?

Biljett bifogas bekräftelsemailet. Du får separata bekräftelser till din e-post för dig och en för dina gäster. Du  ansvarar för att förmedla bekräftelse med biljett vidare till gästerna. Både du och gästerna ska uppvisa era biljetter med QR-kod vid ankomst till Stadshuset. Tänk på att ni har olika ankomsttider.

Kan jag anmäla en gäst via en kompis som inte bjuder in någon?

Varje inbjuden examinand får själv besluta vem man vill anmäla som sin gäst, men anmälan måste göras via anmälningssystemet av den person som fått inbjudan. Gästens biljett skickas till den person som anmält. Det är inte möjligt att komma in i Blå hallen utan giltig biljett.

Kan jag ta med mina barn?

Det är inte möjligt att ta med sig barn till genrepet, så barnet måste vara stort nog för att kunna anlända och ankomstregistrera sig på egen hand. Alternativt vistas med annan vårdare utanför Stadshuset i väntan på ceremonin. Barn som är stora nog att sitta på egen plats räknas som gäster. Barn under 3 år kan sitta i knät på en förälder/vårdare, men notera att det inte är tillåtet att röra sig i gångarna under ceremonin, så vänligen beakta högtidens längd och utformning när du avgör om ditt barn kan delta. Tänk på att högtiden innehåller inslag av musik, hörselkåpor kan vara bra att ta med till små barn.

Frågor om högtidsdräkt, mössa, klädsel och brosch

Kommer jag att få ta emot min brosch under högtiden i Stadshuset?

Från och med 2022 sker ingen broschutdelning under högtiden, eftersom alla studenter som har en godkänd examen får sin brosch per post, i samband med att de ansöker om sin examen.

Kan jag byta om till festkläder/högtidsdräkt på plats?

Nej, tyvärr finns det varken tid eller utrymme att byta om på plats så du behöver komma färdigklädd i den festklädsel du valt.

Kan någon annan hämta upp min mössa/klänning inför högtiden?

Det går bra, förutsatt att du meddelat ansvarig utbildningsadministratör vem som hämtar. Utlämning sker via studentexpeditionen, plan 2, hus R, under ordinarie öppettider (som du kan se på hemsidan/Mina sidor/Studentärenden) 

Vad är klädkoden för högtiden?

Högtidsdräkt och mössa är inget krav, klädkod för examenshögtiden är kavaj. Det innebär kostym, kjol, klänning eller byxa och topp.

Information om högtidsdräkt och mössa samt övriga klädselalternativ hittar du här.

Finns det alternativ till klänning och mössa?

Klädkod för examenshögtiden är kavaj, vilket innebär kostym, kjol, klänning eller byxa och topp.

I studentexpeditionen kan du köpa både Sophiaslips och slipsnål och vi säljer även minimössor att ha på kavajslaget. Mer information om olika klädselalternativ hittar du här.

Hur ska gästerna klä sig?

Samma klädkod (kavaj) gäller för gäster som för firande studenter.

Var ska jag ha mina saker under processionen och högtiden?

Väskor och jackor lämnas i garderoben som är övervakad av personal.

Du kan ha en liten handväska med dig tills repetitionen är avklarad. Efter det bör du lämna in den i garderoben. Du kan inte ha handväska när du går ner i processionen.

Måste jag tvätta klänningen och manschetter/krage?

Nej, de lämnas in till kemtvätt. Däremot bör du sprätta loss manschetter och krage innan du återlämnar klänningen. Återlämning sker på studentexpeditionen under gängse öppettider, eller på tider som annonseras ut separat via Mina sidor.

Högtiden

Hur sitter examinander och gäster i Blå Hallen?

Alla examinander sitter tillsammans med sitt program och medföljande gäster sitter på separat anvisade gästplatser.

Hur ser schemat för dagen ut?

Examinander samlas i god tid för förberedelse och repetition. Exakta tider kommuniceras innan högtiden.

Notera att gästbiljetter brukar börja gälla först senare. Om du och din gäst anländer samtidigt kan gästen tyvärr inte komma in förrän gästinsläppet öppnar.

Högtiden startar kl. 16.55 och beräknas sluta mellan 18.30 och 19.00.

 

Serveras det någon mat eller dryck under högtiden?

Till examinander serveras vatten och frukt under repetitionen. I övrigt omfattar högtiden ingen servering. 

När släpps gästerna in i Blå Hallen?

Insläpp sker kl.16.35 och gästerna går in via Gästentrén, Borgargården, ingång Hantverkargatan. De främre raderna är reserverade för studenter, i övrigt är det valfri placering. Alla bör ha intagit sina platser senast kl. 16.50.

Kan jag komma in om jag blir sen till eventet?

Om du är examinand behöver du oftast vara på plats för förberedelse och repetition redan några timmar innan start. Exakta tider kommuniceras när högtiden närmar sig. Insläpp för gäster sker kl. 16.35 och dörrarna stängs kl. 16.55 när högtiden startar. Det går inte att komma in efter det, så se därför till att du är på plats i god tid.

Vad händer om jag blir sjuk?

Om du är sjuk är det säkrast att du stannar hemma för att inte riskera att smitta andra. Så blir du sjuk får du avboka ditt deltagande.

Kan jag delta om jag inte är vaccinerad mot covid-19?

Även om de flesta restriktioner nu har lättat så gäller fortfarande vissa rekommendationer.

Vi påminner om Folkhälsomyndighetens rekommendationer att undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus om du är ovaccinerad.

Övriga frågor

Varför har högskolan valt att förändra och utveckla examenshögtiden?

Vi tar tillfället i akt att utveckla ceremonin ”i takt med tiden” och kommer hädanefter arrangera ett årligt återkommande evenemang och komplettera det med två årliga samlingar för avgångsstudenterna på högskolan i anslutning till terminsslutet. På detta sätt tar vi ansvar och värnar hållbarhet utan att göra avkall på vår viktiga tradition.

Varför kan ni inte ordna två tillfällen istället för ett?

Eftersom examenshögtiden är ett omfattande evenemang att arrangera så har vi, i likhet med de flesta andra högskolor, endast möjlighet att  ordna ett tillfälle per år. Enligt rektorsbeslut kommer högtiden från och med 2022 att ske en gång per år, i form av en uppsamlingshögtid för samtliga som tagit examen året innan.

Vem kan jag kontakta om jag har frågor eller vill ändra mina kontaktuppgifter?

Om du studerar hos oss just nu kontaktar du Studieadministrationen och väljer ärende Examen/examenshögtiden. Är du tidigare student ska du använda besökartjänsten på sidan E-tjänster. Du loggar in med ditt BankID. Ansvarig administratör på högskolan är Åsa Bergqvist.