Meny

Stina Lilje

Jag är hängivet åtagen att undersöka på vilket sätt manuell terapi kan ha effekt vid smärta i muskler och leder, inte minst där det sedan tidigare inte finns någon känd förklaring till besvären eller någon evidensbaserad behandling att erbjuda. Rätt typ av vård från början förkortar lidande och spar pengar och resurser. Därför handlar mycket av min forskning om hälsoekonomi. Som nyexaminerad naprapat var jag anställd på Kungliga Svenska Balettskolan, där jag behandlade elittränande barn och ungdomar i samarbete med ortoped och sjukgymnast, vilket ledde till forskning om manuell terapi för ortopedpatienter på Blekingesjukhuset. I dag arbetar jag parallellt som naprapat på egen klinik och tack vare lång erfarenhet av bäckenbesvär och trauman hos de blivande dansarna har både min behandling och min forskning alltmer kommit att inriktas mot gravida med foglossningssmärta.

Pågående projekt

Långtidsuppföljning (8 år) av behandlings- och kostnadseffekter av manuell terapi för patienter som remitterats till ortopedi vid Blekingesjukhuset.

Kostnadseffekter för patienter med rygg- och nacksmärta som behandlats med manuell terapi jämfört med evidensbaserat omhändertagande.

Tvärsnittsstudie i samarbete med kollegor i MUSIC och forskare från Australien om kunskap och användande av evidensbaserad praktik hos kiropraktorer i Sverige.

Pilotstudie i samarbete med Kvinnokliniken på Blekingesjukhuset: Kan manuella tester av bäckenet tidigt i graviditeten förutsäga vilka kvinnor som riskerar att drabbas av foglossningssmärta?

Stina Lilje

Titel
Postdoktor, Leg. naprapat

Institution
Hälsofrämjande vetenskap

Telefon
08-406 20 55

E-post
stina.lilje@shh.se

ORCID
0000-0001-5825-3850

Disputationsår
2015

Avhandlingens titel
Aspects of musculoskeletal pain interfering with normal life and naprapathic manual therapy from a health technology assessment perspective.

Kortfakta

Utnämnd till årets naprapat 2011

Utvald poster under Ortopediveckan 2012 (studie 1 ovan)

Utvald poster under Ortopediveckan 2013 (studie 2 ovan)

Handledde ”Årets examensarbete” i Sverige och i Norge, Naprapathögskolan 2012

”Årets idrottsmedicinska examensarbete” 2016

”Årets examensarbete i Norge” 2018