Meny

Sophiahemmet Högskolas examenshögtid

Som tidigare meddelats är examenshögtiderna i Stockholms stadshus i både februari och juni 2021 inställda, i enlighet med rådande myndighetsriktlinjer och regeringsbeslut. Den 5 februari kommer högskolan istället att ordna en digital avslutningsceremoni för de studenter som tar examen då. Mer information om inbjudan och format för ceremonin publiceras snart på Mina sidor. Gällande junihögtiden följer vi  utvecklingen i pandemiläget under vårterminen och återkommer med närmare information senare under terminen.

För de studenter som tog examen i juni 2020 så hade vi hoppats att vi skulle kunna bjuda in till en fysisk ceremoni i efterhand den 5 februari. Det är dessvärre inte möjligt att arrangera detta utifrån rådande pandemiläge. Högskolan följer utvecklingen löpande och ber att få återkomma längre fram när vi kan bedöma hur vi på ett lämpligt sätt kan uppmärksamma alla våra studenter som bidrar till vården.

Frågor och svar till studenter om examenshögtiden

Varför fattades detta beslut redan nu?

I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för arrangörer av evenemang gör högskolans ledning bedömningen att den traditionsenliga examenshögtiden inte kan genomföras. Vi ser det som viktigt att ta vårt ansvar som vårdutbildare och föregå med gott exempel i svåra tider. Att ordna ett evenemang som dels samlar många deltagare och dels uppmuntrar till resor i både kollektiv- och regional trafik är inte ansvarsfullt. Ett evenemang av detta slag kräver också långsiktig planering för såväl evenemanget (lokal, artister etc) som för deltagarna och deras gäster som kan behöva boka eller boka av resor. Eftersom vi inte har några garantier på att verkligen kunna genomföra ett evenemang, är det säkrare att ställa in.

Kommer Sophiahemmet Högskola att kunna ordna några fler högtider alls i Blå Hallen?

Vår förhoppning är givetvis att kunna göra detta, men just nu måste vi avvakta pandemins utveckling och myndigheternas rekommendationer. Hälsa och säkerhet kommer först.

Hur får jag min Sophiabrosch nu när avslutningsceremonin är digital?

När du slutfört dina studier går du till e-tjänsten Kontakta studieadministrationen vid SHH och väljer kategorin ”Ansöka om examens- och utbildningsbevis”. Där fyller du i dina adressuppgifter och klickar i om du vill få broschen hemskickad. Då sänder vi broschen till den adress du angett i tjänsten. Du behöver inte betala för broschen i samband med din examen.

Hur blir det med examenslunchen?

Ingen examenslunch ordnas i februari 2021. I nuläget är det för tidigt att planera för avslutningen i juni och vi avvaktar således och återkommer närmare under våren.

Får man sitt examensbevis som vanligt och hur ansöker jag om det?

Hanteringen av examensbevis sker enligt högskolans rutin. När du har godkänt resultat i alla kurser som ingår i din examen lägger du in ett ärende via e-tjänsten  Kontakta studieadministrationen vid SHH  och väljer  kategorin ”Ansöka om examens- och utbildningsbevis”. Alla våra examensbevis är digitala, så du får ditt bevis via e-tjänsten.

Jag vill ändå ha en klänning och Sophiamössa så jag kan ta bilder examensbilder. Hur gör jag?

Tyvärr har högskolan inte möjlighet att på ett säkert sätt tillhandahålla klänningsuthyrning under pandemin. Däremot har man möjlighet att hyra mönster till klänning, om man önskar sy upp en egen. Om intresse för detta finns, kontakta Studieadministrationen. Det är också fortfarande möjligt att beställa en Sophiamössa och det gör man också via e-tjänsten Studieadministrationen. Inne i ärendet: välj kategorin Examen/examenshögtiden och fyll i den information som efterfrågas. Efter beställning sker utdelningen via Studentexpeditionen, plan 2, hus R, på tider som utannonseras via Mina sidor.

Betyder detta att det inte heller blir någon högtidsceremoni på Silviahemmet för Silviasystrar och Silviasjuksköterskor?

Silviahemmet ansvarar för sin högtidsceremoni och fattar beslut om man väljer att ställa in eller genomföra sin ceremoni på något sätt. Vi har dialog med dem och de Silviasystrar och Silviasjuksköterskor som berörs kommer att få information så snart besked finns.

Senaste uppdatering 2 december 2020.