SHH LOGO
SHH LOGO

Första kullen barnmorskor i mål

I januari tog den första kullen barnmorskestudenter sin examen från Sophiahemmet Högskola, och nu har de alla fått sina första efterlängtade jobb. Vi har träffat Ida och Manda.

– Jag har drömt om att bli barnmorska så länge jag kan minnas, så jag får nypa mig i armen för att förstå att jag äntligen nått mitt mål.
Så beskriver Ida Nyström, 25, känslan av att äntligen få gå till jobbet som barnmorska. Kurskollegan Manda Ersgård, 45, har bara hunnit gå ungefär hälften av sina inplanerade introduktionspass på nya arbetsplatsen BB Stockholm, men känner sig ändå betydligt lugnare och tryggare än hon trodde att hon skulle göra.
– Jag var jättenervös innan men allt känns bättre än förväntat, säger hon och förklarar hur positivt överraskad hon är över det nära samarbetet med kollegorna.
– Det känns som en otroligt väl sammansvetsad arbetsplats där alla är väldigt hjälpsamma. Känner man sig osäker eller har några frågor finns det alltid någon att fråga, säger hon och Ida Nyström håller med.
– Givetvis kommer det att ta tid innan alla bitar faller på plats, men jag känner redan nu att jag i förlossningssituationen och gentemot mamman är väldigt trygg i min roll, förklarar Ida Nyström och menar att hon har utbildningen att tacka för det. Både för den välbalanserade kombinationen av teori och praktik, men också för hur väl de lyckats förmedla kunskapen om hur den normala förlossningen går till och tas om hand.
– Känner man sig trygg med att man behärskar det normala blir man också tryggare att agera i det akuta, tror jag.

Både Manda Ersgård och Ida Nyström ser hoppfullt på framtiden som barnmorskor.
– Jag är ivrig på att först och främst lära mig yrket ordentligt, men så småningom är min tanke att jag ska starta eget inom kvinnovård, säger Manda Ersgård, som uppskattar att utbildningen även tog upp och inspirerade till entreprenörskap.
– Jag är inte heller främmande för att starta eget på sikt, fyller Ida Nyström i.
– Kanske vi till och med startar något tillsammans, Manda och jag. Vi har ju följt varandra sedan grundutbildningen, så det vore faktiskt jättekul!

Text: Helén Bjurberg

Relaterade länkar:
Barnmorskeprogrammet, 90 hp

Publicerad: 2016-05-18


  Skriv ut Skriv ut symbol