SHH LOGO
SHH LOGO

Blogginlägg från Sophia students on the move - Sophiahemmet Högskolas blogg för studenter på internationellt utbyte


Posted on 20 mars, 2016 by fyrastudenter  

Selamat Siang!

Vi är fyra studenter från kurs 44 som gör vår valbara kurs i termin sex, vi är just nu i Palu, Indonesien, och vi har varit här ca en vecka nu.

När vi kom var det ca 30 grader varmt och klockan var 22.00, vi möttes på flygplatsen av sjuksköterskeskolans lärare och elever, de jobbar på en skola som drivs av Frälsningsarmen. Vi bor på ett barnhem för flickor, barnhemmet ligger centralt och vi har nära till både sjukhuset där vi gör praktik och nära till sjuksköterskeskolan.

Alla här är supertrevliga, de är väldigt måna om att vi ska ha det bra och trivas, de skjutsar oss överallt med bil och vi känner oss så lata eftersom vi aldrig promenerar här!

Den här veckan har vi fått en rundvandring på skolan och få se lite av skolans undervisning, vi har också besökt en klinik vars namn är Ampera och ligger i Palolo, en liten by uppe i bergen. Där fick vi vara med sjuksköterskan när patienter sökte vård, samt följa med på två hembesök. Kliniken är öppen 24 timmar om dygnet alla dagar om året, av av sjuksköterskorna bor på kliniken och de andra två som jobbar där bor väldigt nära. Sjuksköterskorna gör allt, det är inte som hemma i Sverige utan de undersöker patienten, bedömer hälsan, diagnosticerar, medicinerar, sköter all omvårdnad och lagar mat till de patienter som läggs in, de sköter även allt administrativt arbete på kliniken. Man kan säga att de har fullt upp! På kliniken finns ett förlossningsrum, två undersökningsrum och två behandlingsrum. I receptionen finns även ett olåst medicinskåp där de förvarar nästan all medicin (förutom narkotikapreparat som finns i ett separat skåp med lås) samt att de har patienternas journaler liggandes i stora tidsskriftsamlare på en bänk. Vem som helst skulle kunna gå in och ut, men det är inte så man gör här. Under besöket på kliniken bodde vi oss föreståndaren och hans fru, vi stannade i tre dagar och de var mycket gästvänliga. Människorna här bor väldigt enkelt, men de har varma och öppna hjärtan!

Vi har inte så gott om varken tid eller Wi-Fi, schemat är fullspäckat från morgon till sen kväll.

P.S Stay tuned, mer information kommer!

Många (och varma!) kramar från Isa, Deli, Stephanie och Jennie :)

Relaterade länkar:
Hej från Palu - Sophia students on the move

Publicerad: 2016-03-21


  Skriv ut Skriv ut symbol