SHH LOGO
SHH LOGO

Hur är det att vara sjuksköterska?

Vi frågar Olliver, Fanny och Malisa som tog sjuksköterskeexamen från Sophiahemmet Högskola i våras.

Alla tre arbetar numera som sjuksköterskor på Infektion, avdelning fyra på Danderyds sjukhus. Vi vill veta om jobbet är som de förväntade sig att det skulle vara.

Olliver Pärnänen:
– Jag hade ingen aning om hur det skulle bli. Det här är min första anställning inom vården så jag kände att det kunde bli lite hur som helst. Visst är det saker jag skulle kunna göra bättre eller mer effektivt, men jag blir sakta men säkert bättre och säkrare i allt jag gör.

Fanny Jonsson:
– Ja! Och faktiskt lite bättre tror jag. Det är fantastiska kollegor och en väldigt spännande arbetsplats.

Malisa Eliasson:
– Både och måste jag nog säga. Jag försökte att inte måla upp en bild av hur det skulle bli. Jag oroade mig mycket för att prata i telefon med patienter och anhöriga men det gick bättre än vad jag trodde.

Vilka är dina största utmaningar på jobbet?
Olliver Pärnänen:
– Att identifiera mina styrkor som sjuksköterska har varit det enkla. Att effektivisera det jag är bra på och utnyttja det så mycket som möjligt. Det svåra har varit att identifiera mina svagheter och då ta ett steg tillbaka när det behövs.

Fanny Jonsson:
– När det hopar sig och man drunknar i saker att göra så finns det två saker att tänka på: prioritera rätt och sen att kunna delegera saker till kollegor och faktiskt lita på deras kompetens och att det  blir gjort på rätt sätt. När man har sina patienter blir man lite kontrollgalen och då måste man komma ihåg att vi alla är kompetenta och duktiga.

Malisa Eliasson:
– Att be om hjälp när man känner att tiden inte riktigt räcker till.


Ur Sophianytt nr 2, 2015
Text: Elin Nordström
Foto: Linda Dybeck

 

Relaterade länkar:
Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Publicerad: 2015-12-11


  Skriv ut Skriv ut symbol