SHH LOGO
SHH LOGO

Boktips från biblioteket december 2017

När reglerna slutat gälla
Ariel Levy
Hylla Biografihyllan
Ariel Levy är stjärnreporter på The New Yorker, bor tillsammans med sin hustru på Manhattan och lever ett liv med middagar, resor och passion för skrivandet. När hon åker på en reportageresa till Mongoliet är hon gravid i femte månaden, gift och ekonomiskt trygg. En månad senare har hon inget av det kvar. I denna smärtsamma, mörka och humoristiska memoar rannsakar författaren med drabbande uppriktighet de händelser som format henne. Hon tvingas ställa frågan: Är min hunger på livet fel? Och vad har vi egentligen rätt att förvänta oss av livet?

Hur jag lärde mig förstå världen: memoarer
Hans Rosling & Fanny Härgestam
Hylla Biografihyllan
Nyfikenhet och engagemang gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkäre forskare. Hur jag lärde mig förstå världen är författarens egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut - oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

Att leva nära hjärtat
Anna Bergquist
Hylla Dokb
Detta är en bok som utmanar tesen om att vi behöver anstränga oss hårt för att nå dit vi vill. Som ifrågasätter tesen om att vi behöver vara modiga för att utvecklas, och ställer frågor som gör att läsaren kan komma i kontakt med sin längtan. Författaren vill ge inspiration till ett liv som präglas av mjukhet, enkelhet och avslappning i syfte att hjälpa läsaren fram till balans med sig själv.

Fingertoppskänsla: en nödvändig manual i social kompetens
Henrik Fexeus
Hylla Dokb
Personer som har fingertoppskänsla utmärker sig genom sin unika lyhördhet och inkännande förmåga. De utses ofta till ledare, befordras snabbare och skapar på kort tid djupa relationer till sina medmänniskor. Vi har aldrig missförstått varandra så mycket som idag, och vår sociala träning och empatiska förmåga minskar drastiskt. Samtidigt visar forskning att det enda som verkligen skapar lycka är att ha bra relationer till andra människor. Med teknikerna i denna bok får du verktygen att stärka din sociala förmåga och skapa meningsfulla relationer.

Just nu är jag här: roman
Isabelle Ståhl
Hylla Hc
Denna samtidsroman handlar om hur man ska kunna säga ”Jag älskar dig” i en avförtrollad tid där alla ord har förlorat sin mening, men där längtan efter närhet är ofrånkomlig. En Stockholmsskildring som är medveten om traditionen tillbaka till Hjalmar Söderberg, och samtidigt är en relationsroman för och i vår egen tid. Huvudpersonen läser på universitetet och dejtar på Tinder. Hon har GPS:en ständigt påslagen och utbyter erfarenheter av antidepressiva med sina vänner. När hon träffar Victor verkar hon bli omedelbart lycklig, men lyckan övergår snart i en känsla av tomhet.

I en skog av sumak: roman
Klas Östergren
Hylla Hc
Det är krig i Vietnam och vid huvudingången till en Stockholmsskola med dåligt rykte har någon klottrat ”Allt nu!”. Romanens jag blir vän med den märklige Dan och hans syster, som bor tillsammans i ett stort hus som gränsar till en sumakskog, där bladen ser ut som marijuana. Några vuxna syns inte till. Inne i skogen finns en hydda, och när det blir sommarlov ligger ungdomarna där, insvepta i grönska och rök. Men idyllen är bräcklig, omvärlden ska göra sig plågsamt påmind. Det krig som pågår i en annan världsdel drabbar alla, direkt eller indirekt. Ungdomarna i den lilla sumakskogen måste ta ställning, begå ett val som får ödesdigra konsekvenser.

Fundamentals of sustainable development
Niko Roorda
Hylla Uh
This book promotes a holistic approach to sustainable development. It gives readers a multifaceted approach to the area to encompass what is referred to as 'people, planet and profit'. It looks at people, cultures, social cohesion, empowerment, education and health, nature and the environment, and prosperity and the economy, to help readers understand the fundamentals of sustainable development. It’s a resource for students and lecturers in all disciplines who have an interest in the sustainability of our planet, and our human society and economy.

Enhancing health and wellbeing in dementia: a person-centred integrated care approach
Shibley Rahman
Hylla Vlg
Every person living with dementia is entitled to the highest standards of wellbeing and health and social care services. This in-depth, evidence-based book identifies how outstanding quality integrated care might be achieved, whether in residential or home-based settings. The author highlights the key contemporary underpinnings of integrated care that are required for wellbeing for living with dementia, including technology, staff performance, leadership, and intelligent regulation of services. The book addresses the major challenges to promoting person-centred care, and tackles difficult conversations around spirituality, sexuality and dying well. The crucial importance of promoting physical and mental health is emphasized.

Frisk utan flum: en vetenskaplig väg till bättre hälsa
Maria Ahlsén & Jessica Norrbom
Hylla Vnaa
I den ständigt växande hälsoindustrin är det inte alltid lätt att navigera mellan det som faktiskt fungerar och det som ibland är direkt hälsovådligt. Denna bok reder ut myterna och varvar praktiska åtgärder med information om vad som händer med en kropp som aktiveras och får bättre mat. Följ med på en resa där vanliga människor får testa att leva enligt vetenskapligt grundade riktlinjer om hälsa, mat och träning och se hur små förändringar kan ge stora och mätbara hälsovinster. Författarna tar ett helhetsgrepp på kost, träning och beteendeförändringar baserat på det senaste inom forskning.

Personcentrerad hälso- och sjukvård: rapport från verkligheten
Hans-Inge Persson et al.
Hylla Vp
Hans-Inge Persson inleder boken med att berätta om vården av frun Christina under hennes sista månader i livet. De träffade över femtio läkare, där många av mötena var präglade av sjukprocessen i kroppen men inte av personen som hade sjukdomen. Vi får ta del av berättelser ur såväl anhörig- och patientperspektiv som yrkesverksamma inom psykiatrin, internmedicin, äldreomsorgen och habilitering. Tillsammans ger de olika berättelserna en bild av hur man i praktiken kan arbeta personcentrerat: ett stödjande ledarskap, ett tvärprofessionellt samarbete och vikten av att lyssna är viktiga aspekter. Aktuell forskning kring personcentrerad hälso- och sjukvård och etik i praktiken presenteras också.

Publicerad: 2017-12-19


  Skriv ut Skriv ut symbol